Home » » Tips membeli minyak wangi secara online

Tips membeli minyak wangi secara online

!Assalamualaikm!

Ramai orang lebih suka membeli barangan secara online kerana menjimatkan masa dan tenaga. Lagi-lagi bila pasaraya seperti Tesco juga menawarkan perkhidamatan penghantaran ke rumah apabila membeli barang dapur basah secara online. 
Tetapi paling membimbangkan jika barangan yang dibeli tidak seperti yang disangkakan, terutama apabila memilih minyak wangi yang sesuai. Lagipon, kita tidak dapat bau minyak wangi tersebut untuk membuat pilihan yang tepat. 

Ada beberapa tip untuk memilih minyak wangi secara online yang dapat aku kongsikan : 

1. Membuat research terlebih dahulu.

Kalau nak beli minyak wangi, make sure buat research dahulu. Sekarang ni apa-apa maklumat pon kita boleh melalui online. Kalau well-known product macam Calvin Klein, Hugo Boss or minyak wangi yang popular, tak perlu risau kualiti. Kalau product yang jarang-jarang kita dengar, boleh google and tengok forum. Ingat, kita kena tahu apa yang kita beli. Usually kalau online shopping mesti ada filter rating, korang boleh la filter rating paling tinggi and have good customer feedback.




2. Check description/Product detail

Paling penting, kita kena check jenis kandungan and berapa banyak kandungan. As a muslim, kita kena check kandungan, sebab risau takut ada bahan-bahan tertentu yang dilarang. Then kita kena check berapa banyak kandungan sebab bila dalam gambar, kita tak tahu botol tu besar or kecik, so kita depends on berapa banyak kandungan. 10 ml ke , 12 ml ke , so kita boleh teka how big that bottle.



3. Tetapkan wangian pilihan - jenis bau

Bila membeli online, pastikan membeli jenis wangian yang disukai. Contohnya kalau suka wangian yang berbau lavender, beli lavender. Jangan beli minyak wangi yang wangian yang belum pernah beli or try. Takut bila sampai barang yang dibeli, korang tak suka wangian tu then buang. Membazir. Lagi satu, beli wangian yang sesuai dengan gender.

Lazada Malaysia ada sediakan 2 kategori, iaitu wangian untuk Lelaki dan Wanita supaya senang pembeli membuat pilihan. 


4. Discount

Semua orang suka potongan harga/discount, oleh itu tiap kali beli minyak wangi, pastikan harganya berpatutan sebab different online shop mesti mempunyai harga atau diskaun yang berbeza. Pastikan kualiti bersesuaian dengan harga yang ditawarkan. Tapi, lagi banyak diskaun lagi bagus kan? kan? hehe





Jadi pastikan korang  memilih minyak wangi yang betul. Boleh survey pelbagai jenis wangi yang ada dijual di Lazada sebagai hadiah kepada yang teristimewa atau beli untuk diri sendiri. ^_^


p/s: siapa cakap lazada jual gadget je? haa korangg silap...kat laman lazada macam-macam ado...jom shopping ;)

7 comments

20 August 2014 at 00:33

Nice tips.. thanks sharing.. lepas ni boleh ikut semua tips yang dikongsikan ..

20 August 2014 at 00:36

setakat ni akak tak pernah lagi beli minyak wangi online... hu hu hu...

20 August 2014 at 02:52

tulah. liz pn masih tk berani nk beli online

20 August 2014 at 06:50

so far husna tak pernah lg beli minyak wangi secara online.. risau tak kena dgn citarasa.. membazir je kan..:) nice tips nabila!!

20 August 2014 at 07:18

lom pernah lagi beli online. da banyak kali gak kira2 nak beli..tp xjadi.

20 August 2014 at 16:12

Thanks for the tips..risau nak beli perfume online takut botol perfume pecah masa nak delivery..huhu

15 September 2014 at 19:02

kalo nk bli perfume, meh la beli kat cni.

www.facebook.com/perfumeorimalaysia
:)

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^