Home » » Isu Hangat! Banyak Blog Dijangkiti Virus

Isu Hangat! Banyak Blog Dijangkiti Virus

!Assalamualaikum!

Owhh..owhh...tak ku sangka tak ku duga, blog aku pun kena virus malware baru-baru ni. Sebelum tu dah dengar ramai blogger mengadu kat FB yang blog diorang kena virus malware. Tak sangkalah pulak aku kena sekali, tapi kat blog aku tak ada orang perasan sangat sebab malware ada kat menu tab je..huu..aku tahu pun dari email kak kujie hantar kat aku..kalau tak, memang tak tahu lah.



Alhamdullilah, baru je buang virus tu semua dengan pertolongan admin pingje.org. Nasib baik ada kawan-kawan blogger yang prihatin ni, hee dah hampir dua tahun dalam blog tapi nak buang virus pun aku tak pandai T_T.*akibat malas nak belajar..hehe*

Rupa-rupanya, widget sitemap abu farhan punca utama menu tab aku tu kena virus. So, memang kena buang awal-awal lah widget tu. Aku pasti ramai jugak yang guna widget sitemap tu kan??so cepat-cepatlah buang..wuu..tapi tak semestinya punca aku sama dengan korang tau. Kalau korang nak tahu punca virus ada kat blog korang, boleh cek kat webmaster tools.

Abis tu camne nak buang virus?? macam aku gitau tadi, aku tak arif sangat dengan semua ni, so kalau korang nak buang malware di blog korang, korang boleh tengok tutorial dari blog aminin di SINI...tutor dia simple, insyaAllah korang boleh ikut..hee..gudluck!


p/s: terima kasih banyak untuk kak kujie dan admin pingje.org ^___^




16 comments

5 March 2014 at 23:20

Fuhh nasib baik sempat betulkan ye Kak. ^-^

5 March 2014 at 23:28

@Aisyaaa alhamdullilah dik =)

5 March 2014 at 23:30

patutlah haritu bila bukak keluar cenggitu

5 March 2014 at 23:33

Dulu pakai gak widget si Farhan tu....
tapi dah lama buang....

Nasib baik boleh setel..

5 March 2014 at 23:37

akak pernah kena dulu...

6 March 2014 at 00:03

Huhuhuhu Takutnyerrr ...
Alahai camner la nak buang kalau kita tak RETI huhuhu
Akak ni bukan reti nak buang benda2 camtu ...
Kena byk blajae lg nie

6 March 2014 at 00:06

patut lah..perasan jugak semlm ke pagi tdi..bila bukak, ada 2-3 blog yg jadi mcm ni

6 March 2014 at 00:27

wah.. bgus nie..boleh elakkan dr kena.. hee..thanx ingatan nie.. anis pon xpandai bab2 mcm nie..huhu

6 March 2014 at 00:29

virus ni xleh dibiarkan lelama dalam blog..nti sakit blog ni..huihu

6 March 2014 at 01:10

ari tuh cikgu pun ada kena jugak.. ada 2 3 orang yang selalu berkunjung bagitau.. lepas buang ada satu link ke satu website nih (mungkin dia punya dah dijangkiti) pastu macam dah tak ada masalah.. ;)

6 March 2014 at 01:16

Assalamualaikum dan salam singgah petang dik Nabila...akak ni tak berapa reti pasal ni..hehe..

6 March 2014 at 03:05

Blog saya pun kena..sekarang ni nabila pakai sitemap yang baru tak?

6 March 2014 at 06:43

mcm mne nak tau blog kite kne virus tu??

6 March 2014 at 18:41

wah..akk pn taktau whether kat blog akk ade virus ke x.huhu

7 March 2014 at 01:15

risau kalau ade virus ni kan..nasib cepat² buang

9 March 2014 at 00:17

alamak ! boleh ada virus gak ker?

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^