Home » » Penting Ke Blogwalking Dalam Blogging?

Penting Ke Blogwalking Dalam Blogging?

!Assalamualaikum!

Dulu-dulu...akulah manusia paling sombong dalam dunia blogging ni *aku rasalah*...kalau tak percaya, korang tanya kawan-kawan blogger yang suka komen kat blog aku dulu, aku buat tak tahu je...kadang-kadang kalau rajin baru aku singgah. Sebab masa tu aku tahu pun kepentingan blogwalking dalam dunia blogging ni. Tak pernah terlintas kat kepala aku masa tu persoalan  yang penting ke blogwalking dalam blogging?.

Okay, meh nak citer sikitlah...dulu-dulu aku kejar pagesview dalam blog aku ni, target aku dalam sehari aku mesti dapat 5000 PV..dan pernah aku target dalam seminggu tu mesti dapat 10,000 PV..dan alhamdullilah, pernah tercapai semua tu tapi aku tak pernah sibuk-sibuk pergi blogwalking ke blog lain sebab duk kejar pagesview..huhu

Korang faham-faham jelah, bila nak kejar pagesview ni mesti kena entry semasa, gosip dan tajuk gempak kan? barulah dapat pagesview tinggi kecualilah blog yang femes dan sedap dibaca macam blog Fatin liyana tuh..hehe. So, setiap hari kerja aku cari citer panas sebab nak suruh ramai yang singgah baca blog aku.



Tapi tu semua dulu...zaman rajin nak buat semua tu, sekarang ni dah malas nak jaja citer orang...gosip ke ape ke..tak larat dah..huhu..so, lama-lama ranking blog aku jatuh sebab jarang update blog. Runsing jugak mase tu, yela..takutlah ranking blog jatuh sebab selama ni duk jaga je kan.

Lepas je habis exam hari tu, aku terpikir..camne nak naik kan balik ranking blog. So, aku main cara halus..aku belajar dengan kawan blogger lain pasal SEO...niche blog..dan lain-lain. Dan ada sorang blogger ni bagitahu aku yang salah satu nak cepat naik kan ranking, blogwalking dan komen di entry blog lain. Wah memang mencabar sungguh, sebab aku bukan jenis macam tu kan..hehe

Aku try yang kawan aku bagitau tu...dan alhamdullilah, baru je aku rasa dalam seminggu ranking aku dah semakin baik..hehe..suka sangat!! Thanks lah buat kawan aku tu..haha..sekarang ni, aku update entry setiap hari dan yang paling penting blogwalking dan komen di blog lain dan terutamanya blog yang pagesrank dia tinggi.

Haa..tengok kuasa blogwalking?so, kalau tanya aku..memang aku akan jawab, blogwalking sangat penting dalam blogging. Selain dapat kenal kawan blog..dapat jugak sebarkan link blog kita di blog lain..hehe..so, apa nak tunggu lagi..jom blogwalking dan jangan lupe komen sekali ye...hihi


p/s: sekarang ni, semua blog aku singgah aku komen....hehe




19 comments

9 February 2014 at 09:19

blogwalking bnyk pekdah dapat - pupuk budaya membaca, prmote blog sndiri, dapat ilmu.. bab pageview letak tepi, benda ni akan dtg dgn sendiri walaupun entri hnya bertajuk "Aku teruja dgn Blog Paly"..

haha :p

9 February 2014 at 09:22

Happy blogwalking.. Mmg pnting bw ni.. Klu nk org dtg umh kita.. Kita knalah rmah tamah beekunjung ke rumah org.. Itulah umpama blogwalking... :-)

9 February 2014 at 11:35

Setuju setuju....:-)

9 February 2014 at 15:26

betul..orang singgah rumah kita..kita singgah rumah orang.. :)

9 February 2014 at 15:57

Sama lah kita hikhik
<3
penting!!!

9 February 2014 at 16:40

rajin jugak masuk blog biela ni..tapi tak komen..sekarang ni nak tinggal komen..meuhahahaha...happy bw!

9 February 2014 at 17:10

best blogwalking nie.. dapat bace mcm2 cite yg ditulis n blog yg cntik2..hihi.. :)

9 February 2014 at 17:42

betul tu..setiap blog yg ain follow,ain akan komen tp klau x sempat dpt komen satu dua entry pun jd la.blogging kena ada give and take kan.hehe

9 February 2014 at 19:10

blogwalking sangat penting sebenarnya , selain mengeratkan ukhuwah dapat membantu blog kita dikenali

Hari ini last untuk vote, Luangkan sedikit masa untuk vote blog acik yang tercalon bagi favorite lifestyle blog Cara vote di sini

9 February 2014 at 19:22

seronok blogwalking..jalan2 blog syira juga ye :)

9 February 2014 at 20:02

tapi teman sedih jugak kalau ada blogger yang hanya blogwalking blog yang punya PR tinggi jea.. sedangkan blogger baru dan tak ber PR lansung tu lah yang datang singgah blog kita.. kan.. teman bukan kata nabila tau.. tapi ada lea sorang blogger tu..

9 February 2014 at 20:57

yessss. betul tuuu. hehehehhe kene banyak blogwalking baru la ramai nk singgah blog kita kann ;)

9 February 2014 at 21:51

hye leh polo blog nie

http://qhalifwildan.blogspot.com/2014/02/setahun-sudah-berlalu.html

10 February 2014 at 00:02

hehehe..gud info nie :)

10 February 2014 at 01:22

yes.stuju blogwalking tu penting sgt...sbb kdg2 bes gak bce citer org.hehe

10 February 2014 at 04:46

same la kiter hehehe

10 February 2014 at 15:49

betul tu .. seronok blogwalking . Tambah knowledge baru , n kuatkan ukhwah . =)

10 February 2014 at 17:34

tq sebab bagi info yang sangat berguna...nice blog..semoga terus sukses..:)

Pengedar Shaklee Terbesar Di Kuching Dengan READY STOCK

11 February 2014 at 15:15

Baru nak amalkan ^_^

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^