Home » » Pertama Kali Dalam Hidup Makan Benda Ni

Pertama Kali Dalam Hidup Makan Benda Ni

!Assalamualaikum!


Okay, excited nak citer ni. Pertama kali dalam hidup aku makan benda ni. Benda kat atas ni haa..korang tahu tak apa?? tak tahu ye? ni lah nak habaq ni..hee. Tadi aku pergilah melilauu kan diri pesta konvo U aku. Jadi ternampaklah benda ni, aku tanya makcik yang jual tu apakah benda ni? makcik tu cakap, nilah sengkuang calit.

Sengkuang memanglah aku suka, ala sengkuang yang biasa ada dalam rojak tu. Kenal?? kalau tak kenal silalah google ye..hee. Tapi ni lah pertama kali dalam hidup aku dengar, tahu, makan sengkuang calit ni. Sengkuang ni dinamakan sengkuang calit, sebab sengkuang ni diletak kan dengan sos dan kacang..rasanya?? tok sah nak katalah, memang yummmyyy..hii..

Aku ni memang peminat tegar sengkuang sebab ianya sangat rangupp..errr rangup pun ranguplah kan..hahaha..sebab tamak punyer pasal kenal makanan baru, dua bungkus aku beli..akak tu pun baik, dia bagi banyak jugak kak aku..al maklumlah pertama kali nak rasa...hewhew

Akak tu cakap, sengkuang calit ni amat femess kat negeri utara,,yeke?? aku memanglah tak tahu, sebab aku ni asalnya pantai timur. Tapi apa pun, memang sangat teruja dapat tahu adanya makanan ni..hee..rupanya banyak lagi makanan kat Malaysia ni aku tak tahu ye...T_T

p/s: sengkuang calit ni memang asal utara ye??heee

14 comments

28 November 2013 at 05:47

Macam sedap je ! Mamcam best je !
Terliur kite ~~ :)

28 November 2013 at 05:54

laaaa,lama tk mkn. sya org kedah,utara la tu. tpi dkt sini tk calit dgn sos,depa calit gna sos rojak tu,pergghh,dgn kacang. sedap kak!!!

28 November 2013 at 05:54

a'aa nabila..sengkuang ni memang femes kat belah utara sbb saya org kedah..dulu masa kecik2 selalu makan benda ni..Sampai sekarang still suka sengkuang calit ni..Sedap, yummy, marveles sehingga menjilat jari..^_^

28 November 2013 at 06:01

Laaa Nabila... Serious ke ni 1st time makan sengkuang calit tu? haha, kesian... tp sedap kan? Nak2 kalau makan wkt hari panas terik...

Sy tinggal kat Kedah, ye, mmg, banyak jual sengkuang calit ni kat utara ni... Mmg makan dari kecik lagi :)

28 November 2013 at 06:33

leyla x pernah merasa lagi , nampak mcm sedap .

28 November 2013 at 06:36

Sengkuang calit? Xpernah mkn. Heehe. Tp nmpk mcm best jea

28 November 2013 at 07:35

dah byk kali jumpa kat pasar malam..tp sye tak minat sgt mkn sengkuang so tak nak beli ehehe..done klik churp2 awk

28 November 2013 at 07:40

ye Biela..memang fames belah utara..pcl tau la...terkejut jgk dgr Biela baru 1st time makan sengkuang caliti ni...

28 November 2013 at 09:40

Ala,adam tak pernah merasa dan tahu pun kewujudan makanan ni,uwaaa -.-

28 November 2013 at 11:57

glupp.. telan ayaq liuq hah.. lama xbalik kampung.. kalau balik belah utara dapat la mkn ni..

28 November 2013 at 17:40

sedapnya... letak kuah rojak + tabur kacang lagi sedap....

28 November 2013 at 18:07

Dulu masa sekolah rendah,time balik..memang inilah makanan yg selalu makan..haha..sanggupm ulang alik 2 tiga kali cuz nak tambah..=p

28 November 2013 at 21:59

ye kot asal utara..hehehe.. tp kat sini diorang tak letak sos, diorang letak kuah rojak pastu letak kacang hancur..

husna tak makan sengkuang..=P

9 February 2014 at 22:01

napok macang sedap....buleh imagine sikit2 hehe

http://vitaminboutique.blogspot.com/

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^