Home » » Penulisan Blog Yang Lebih Fokus

Penulisan Blog Yang Lebih Fokus

!Assalamualaikum!


Dulu tertanya-tanya jugak bila ada orang tanya, "blog engkau tulis pasal apa je ye?", memang terkesima jap sebab aku main tulis je apa-apa pun dalam blog aku ni..semua adelah katakan tapi sekarang ni baru tahu, yang penulisan blog yang lebih fokus tu lagi baik sebenarnya.

Apa yang aku maksudkan dengan penulisan blog yang fokus?? senang citer ada orang paggil niche bloglah, aihh dulu memang tak tahu semua ni, sekaraang ni baru faham..jika kita fokuskan penulisan satu-satu topik dalam blog kita, blog kita senang atau mesra dalam carian di google rupanya.

Masih tak faham ya?? contohnya sekaranglah, aku nak fokuskan blog aku kepada 3 bahagian sahaja iaitu beauty, travel dan food. Nak tulis benda lain dalam blog pun boleh tapi biar apa yang kita fokuskan tu banyak. Jadi sesiapa yang berminat nak suruh aku review produk ke makanan ke..amat aku alu kan lah di blog aku ni haa..hehe

Buat masa sekarang, aku dah mulakan dah review untuk beauty  dan insyaAllah akan perbanyakkan lagi apa yang aku nak fokuskan tu. Alhamdullilah jugak sebab dah ada advertiser yang nak suruh aku review produk..jadi amat sesuailah dengan blog aku kan??hihi

p/s: blog korang pulak fokuskan penulisan tentang apa ya? ;)

10 comments

25 November 2013 at 08:59

pernah juga orang tanya KK pasal tu, tapi blog KK sekarang lebih kepada rojak, semua ada, insya Allah satu hari nanti nak berfokus juga, baru ada identiti :)

25 November 2013 at 10:11

Nina tulis pasal Moscow..tapi sekarang dah boring nak tulis Moscow.. kadang2 isu semasa y brguna tuk pembaca.. anyway,,luv your post

25 November 2013 at 16:46

salam..bgus laa tu..heheee..kalau sy nk awk preview sy nye product bole??heheh.i'm serius..t nabila gtau kat sini ye nud_121@yahoo.com...senang sikit nk communicate

25 November 2013 at 17:21

erm... kak ruha tulis aje apa2 yang suka... suka hati aje nak tulis apa...

kena fokus ni...

25 November 2013 at 17:29

Bagi 'SP', niche blog lebih kepada program Google adsense dan pengiklanan. Yang penting bila berblog, penulisan perlulah kemas dan memberikan informasi kepada pengunjung. Kdg2 ada blogger yang copy paste 'sebulat-bulatnya' dari laman blog rakan2 seberang, mcm baca blog Indon pula rasanya. Dan yg lebih utama, minat dan rasa 'hepi'..:)

25 November 2013 at 18:48

@nur naa'irah
ciyes ke ni?? nti sy hntar email..hehe

25 November 2013 at 19:53

hahahaa..dlu lyeen pernah nk fokus pada sesuatu tp..erm..susah sbb lyeen ni sesuka hati je buat entry,.,hahaha..:P

25 November 2013 at 21:01

Asma' pun tk tahu nk fokuskan untk apa..sbb entry asma' bermcm-mcm jenis..;-)

25 November 2013 at 23:27

ada kemajuan.bagus3 :)

26 November 2013 at 06:59

peribadi kot, kadang review novel. hee

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^