Home » » Tolong Jangan Buruk Sangka

Tolong Jangan Buruk Sangka

!Assalamualaikum!
Tolong Jangan Buruk Sangka
✿ Ada seorang perempuan,umur 15 tahun..bawa anaknya yang umur setahun jalan di pasaraya! 
••► Orang kata dia tu perempuan hina..tak suci,tak malu! 
» Tapi takde orang tahu dia dirogol masa dia umur 13 tahun!

✿ Ada seorang lelaki, dia sangat-sangat gemuk!
••► Orang kata dia tu tak tahu jaga diri! 
» Tapi takde orang tahu dia ada penyakit!Makan tak makan tiap-tiap hari berat badan naik!

✿ Ada seorang orang tua, mata dia buta, telinganya takde! 
••► Orang kata dia tu hodoh, sangat-tsangat hodoh! 
» Tapi takde orang tahu dia tu askar! Hilang mata & telinga waktu mempertahankan negaranya!
  
Banyak benda dalam dunia ni kita nampak,tapi tak bermakna kita tahu segalanya. Mungkin kita hanya menilai dari luarannya sahaja, namun cerita yang sebenar hanya Dia yang tahu. Jadi sebagai manusia biasa tolonglah jangan buruk sangka. Selidik dahulu, barulah buat penilaian.
“Jauhilah sifat berprasangka karena sifat berprasangka itu adalah sedusta-dusta pembicaraan. Dan janganlah kamu mencari kesalahan, memata-matai, janganlah kamu berdengki-dengkian, janganlah kamu belakang-membelakangi dan janganlah kamu benci-bencian. Dan hendaklah kamu semua wahai hamba-hamba Allah bersaudara.” (HR. Bukhori)

13 comments

7 October 2013 at 09:26

pernah tgk post macam nih kat FB , hehehe , entah macam mana kite dapat mengelak dari sifat berburuk sangka nih kan ??

7 October 2013 at 09:37

Nasihat dan peringatan yg sgt2 baik. Sbb itu kita kena selalu berbaik sangka. Sebab natijahnya sangat berat.

Kita tak layak utk hakimi sesiapa. Setiap yg terjadi atas redha Allah.

7 October 2013 at 19:12

setuju sesangat... baik jga hati dan lidah dpd pkra yg sebegini... ^^

7 October 2013 at 19:46

Bak kata pepatah...

kumbang sebarang laut nampak, gajah depan mata tak nampak...

eh?bolehkan guna pepatah ni? ke ada pepatah lain..

hehehehe...

Singgah...http://www.chepahilahussein.blogspot.com/

7 October 2013 at 20:42

good sharing.. Ya Allah.jauhkanlah kami dari mempunyai sifat ini..

7 October 2013 at 21:13

salam..nice entry..bila baca kdg2 baru kita sedar kan..

8 October 2013 at 02:19

setuju, but sometimes bila dah duk bersama dgn geng2 yg bernama perempuan, mesti nak gak termengumpat camtu..even tak mengumpat pon ala2 bahan org sekeliling :p

8 October 2013 at 02:32

Alahai kak.. teringat entry saya time mula2 blogging..

8 October 2013 at 05:25

hmm.. betul tu

8 October 2013 at 21:21

Nice sharing.

8 October 2013 at 23:40

Assalammualaikum...
betui2.. jangan suka cepat buruk sangka.. selalu lah bersangka baik tak kira apa pun.. kita tak tau hujung pangkal nyer.. n jgn juga cepat nor percaya pa yg kita nmpk n dengar kans... tak semestinya semua tu betul or salah......
apa pun...cik azue ni datang ziarah n terus follow.. jom ke blog cik azue
http://kuazue.blogspot.com
dan kalau rajin.. meh la cuci mata kat page cik azue juga..
https://www.facebook.com/KrafTanganKuazue

9 October 2013 at 07:04

bila baca 3 poin tu rasa sebak pulak

28 October 2013 at 19:54

Artikel yang berguna sekali, thanks

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^