Home » » Buat Si Copy Paste Entry

Buat Si Copy Paste Entry

!Assalamualaikum!

copy paste entry


Ini bukan entry pertama yang aku berceloteh tentang entry copy paste. Rasanya dah yang kedua kalinya, yang pertama dulu aku ada minta pandangan blogger lain tentang entry copy paste ni, korang boleh baca entry tu kat SINI.

Aku tumpang simpati kat kawan aku yang mengadu entry dia selalu di copy paste oleh blogger yang tak bertanggungjawab. Copy paste tu tak salah jika diberi kredit, tapi apa yang buatkan kawan aku marah dan blogger lain marah, dahla copy paste sebijik sekali dengan gambar tapi tak bagi kredit langsung.

Nampak remeh je kan benda ni?? tapi sebenarnya tak seremeh yang kamu sangka wahai si copy paste. Bila kamu copy paste entry blogger lain dan blogger itu report kat google mengenai entrynya dicopy, tanpa segan silu google akan delete blog kamu..itu ke yang lamu mahu??

Bukan itu sahaja, kamu rasa hasil yang kamu dapat dari blog tu berkat ke bila asyik copy paste je entry orang lain tanpa bagi kredit?? mungkin kamu boleh tipu, mungkin kamu boleh berlagak, tapi sampai bila?? dapat hasil yang lumayan dengan blog, bagi anak bini makan atau family makan, berkat ke?? kamu dah besar, Allah bagi akal..jadi gunalah sebaiknya.

Entry ni bukan nak marah atau mengamuk bagai, cuma mengingatkan sesama kita dan untuk diri aku sendiri juga. Mungkin ada yang kata, blogger otai pun ade yang copy paste entry info-info menarik dan sebagainya kan?? Tapi bahagia ke diorang bila ambik idea orang lain tanpa bagi kredit? sejauh manakan kualiti blog diorang jika perbuatan itu diulang-ulang? bagaimana pula ranking blog diorang bagus dengan mengambil idea dari orang lain? tidak kah perbuatan tu nampak seperti menindas blogger lain?

Persoalan yang aku berikan diatas khas untuk si copy paste. Sedarlah sebelum terlambat, buat salah tu biasa..tapi bila salah itu diulang-ulang, binasalah jawabnya.

p/s: dah komen dientry pun, komen kena delete, ni siap buat entry lagi..kalau tak dengar juga silalah tinggal dalam gua..hihi

15 comments

17 October 2013 at 01:24

ish. xbaik kan..apa salah kasi kredit.. tu pun susah.. konon nak glamer sorg2..

17 October 2013 at 01:27

Isu plagiat atau copy pasta ni takkan pernah habis.. nak senang guna je disable click.. tapi masih boleh orang copy.. hehe kalau degil sangat report je google.. hahaha..

p/s : sabar je la :D

17 October 2013 at 01:29

Akak salu copy paste gambar ja..nk cerita tntang gambar tu..search la kat google..bila jumpa copy n paste..itu pun akak letak link gambar yg akak copy tu..xnk org anggap kita ni curi hasil org..huhu..

17 October 2013 at 01:30

rilek je. internet dan copy paste mmg xdpt dipisahkan

17 October 2013 at 01:36

Kang entry ni pun dia copy paste sekali. Huhuhu.

17 October 2013 at 04:34

dah kira macam plagiarism pun. kalau copy paste letakkan sumber. :) senang. tak payah nak baling batu sembunyi tangan.. malu la skit

17 October 2013 at 06:00

Ada jugak orang yang jenis macam ni. ish ish :/

17 October 2013 at 07:02

akk pun pernah kena bnda macam ni..

17 October 2013 at 17:33

sila gunakan tynt untuk atasi masalah ini.

http://www.ciklaili.com/2013/05/tynt-insight-bantu-masalah-copy-paste.html

* blog ciklaili.com bukan setakat kes copy paste malahan siap ada klon lagi

17 October 2013 at 23:22

Terbaik awak..haha.. baik untuk blogger yg suka kopypaste ni.. nak simpan utl entry ni n bila terjadi kopypaste senang utk bg kesedaran kat diorang..hehe.. tanks awak....

p/s sapa lah yg kuat mengadu tu?..haha

18 October 2013 at 00:54

itulah kehidupan. :) sabarlah okay :) satu hari nanti dia akan sedar akan kesilapan tersebut. Allah sentiasa memerhati. :)

18 October 2013 at 15:51

byk jugak baca pasal isu ni...klu rasa asyik nk cm ni je, xyah blogging trus

18 October 2013 at 21:27

Bagus !!! (Y)

21 October 2013 at 23:37

pernah kena gak,habis satu page die copy paste,x letak credit lak tu,sakit gak hati,penat2 kita karang ayat semua..kan

28 October 2013 at 19:46

copy paste sepertinya sudah menjadi hal yang biasa di dunia bloger.

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^