Home » , » PEREMPUAN INI PENIPU! SILA BERHATI-HATI

PEREMPUAN INI PENIPU! SILA BERHATI-HATI

!Assalamualaikum!

Musim-musin puasa dan raya ni, ramai yang berniaga online..termasuklah aku sendiri. Tadi tertengok di FB ade sorang akak ni mengadu ade customer dia menipu. Dia cakap dah bank in duit, tapi bila dicheck dalam akaun, tak ada pun duit tu...haisshhh..sah-sahlah akak tu tak pos barang dia kan?mintak receipt tak bagi-bagi tapi desak-desak suruh pos barang.

Ni antara perbualan dalam FB antara perempuan penipu tu dengan akak yag berniaga online ni:




Perempuan ni menggelarkan dirinya sebagai Rosanne B'villie...dah ramai yang ditipu oleh perempuan ni..mula dia mintak no akaun kononya nak beli, lepas tu bila nak reseipt dia tak bagi dan desak-desak orang yang jual tu suruh pos barang...dan last-last dia delete akaun FB dia...and then buat lagi akaun FB lain untuk tipu orang lain lagi.

Jadi buat peniaga online diluar sana, sila berhati-hati dengan customer yang macam ni. Sila pastikan duit masuk terlebih dahulu barulah barangnya dipost. Jangan terlalu percaya dengan customer korang yee..sedangkan kawan kita sendiri pom boleh tipu kita...inikan orang yang kita tak kenal kan??so please beware!!

p/s: err..sebenarnya aku pom takut jugak nii..sebab baru berjinak-jinak berniaga on9...harap-harap xdelah customer camni...hehe

27 comments

11 July 2013 at 23:53

nk dekat raya mmg ramai ler jd scammer..
tp kes buyer scammer ni jarang.
hope x terjadi pada diriku.

11 July 2013 at 23:56

wah...nak kena berjaga-jaga nie..selalunya dengan peniaga je yang menipu...skrg customer pulak menipu..isk..iskk

12 July 2013 at 00:03

bulan Ramadhan yg mulia ni pun ada lagi yang nak menipu ek

12 July 2013 at 00:11

MasyaAllah, ada juga kulat2 sebegini... dei dei!!! sengajalah tu x tulis nama sendiri.... xpe, one day, org sebegini dpt blsn dri apa yg dia buat

12 July 2013 at 00:13

x berkatlah dya posa

12 July 2013 at 00:23

Owh... Mmg kna hati.. Kes customer penipu ni ok lagi sbb selagi x terima payment xyah pos wpun didesak... Kalau online strsfer pun blh printscreen kt bkti tu... Nk menipu pun agak2 lah kan... Nk brg free aje... Haishhh.. Kurg phala posa..

12 July 2013 at 00:27

Takutnya

12 July 2013 at 00:31

Salam singgah. Akak ada kedai online ya, baru tahu. Kena tegas sikit dengan orang macam ni, nak report pun susah juga nak kesan. studioous.blogspot.com

12 July 2013 at 00:33

manusia.. kadang2 tak tahu apa yang diorang nak sebenarnyaa..

12 July 2013 at 00:34

kasian pd mereka yg tertipu tu. hati2

12 July 2013 at 00:40

jangan bagi mulut puaka i keluar puasa2 ni.. hehe jahatnya manusia cam tu..!

12 July 2013 at 00:53

bahaya nie...mau lingkup berniaga online...

12 July 2013 at 00:56

ada jugak jenis macamnie. bikin gua panas jer..

12 July 2013 at 01:03

banyak risiko berniaga online nie. apa pun goodluck dear

12 July 2013 at 01:21

dapatkan cara yang mudah....so beware...

12 July 2013 at 01:23

terima kasih ingat kanss

12 July 2013 at 01:27

kene berhati2..byk ragam org ni..

12 July 2013 at 01:37

haih, mana boleh, bayar dulu baru penjual post, btw gudluck tau sis utk niaga on9 ^^

12 July 2013 at 01:45

momoy pula lain halnya. dah bank in duit beli satu serum ni
beli banyak pula tu
3 kotak sebb kawan2 pun order sekali
jimat duit pos

dia kata dah pos. minta track unmber tak bagi2
asal minta track tak bagi
gertak dia nak buat report baru dia pos.
sebulan lebih tggu

x kira la pembeli atau penjual sila jujur

12 July 2013 at 07:50

salam... hope nabila dpt bantu sy :)

http://nikainaa.blogspot.com/2013/07/mencari-template-wordpress-for-online.html

Seperti tajuk entry ini, saya sedang mencari template
wordpress untuk online store. Yang boleh didownload, FREE!
Saya nak yang simple aje seperti kat bawah ni .........

baca selanjutnya di entry tersebut.

12 July 2013 at 09:14

berhati-hati la..saya pun hampir kena tapi xtau la salah dia ke atau apa. waktu dia ckp dah bank in sya check xde.sampai malam still xde.then dia ckp online banking ada mslh.saya buat xtau la sbb ayah saya keje bank so snng nak rujuk. mlm tu still jugak tnya brang dia padahal xde payment. last2 sekali baru dia settlekan payment..so kpd peniaga jgn sesekali proceed pos barang selagi payment blom diterima.. :D

12 July 2013 at 09:32

waa..biase penjual menipu.. ni costemer pun ambil peluang bahaye nih..

12 July 2013 at 16:21

mintak dijauhkan...good luck buat shopping on9...perlu keberanian yg tinggi dan bermain dgn risiko.. kagum sgt =)

12 July 2013 at 23:22

Betul tu..sekarang ni orang nak menipu macam2 cara

13 July 2013 at 06:41

harap2 jgn la jumpa orang mcm nie..tu sbb saya buat bayran dulu baru pos brg..kita jujur orang tu yang tak jujur pada diri sendiri..tapi mmg betul walaupn kawan baik sndiri..kdg2 kawan baik tu larh mcm2 alasan..hmm..

13 July 2013 at 06:45

ingatkan customer ja kena tipu dengan peniaga, peniaga pun ada yg hampir kena tipu dengan customer juga, masig2 dah besar kan tahu mana halal mana haram,hmm, macam2 dunia skang kan...

31 July 2013 at 20:16

mmg dia desak betul2 tu

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^