Home » » Blogger Mesti Baca! Punca Blog Diremove Google

Blogger Mesti Baca! Punca Blog Diremove Google

!Assalamualaikum!


Sudah banyak blog diremove google mahupun diremove oleh blogspot sendiri. Yang lates ni blog Cikgu Hailmi, tapi alhamdullilah cikgu hailmi dah dapat balik blog beliau. Owhh semestinya amat menggerunkan seorang blogger jika blog diremove.*kalo aku pun menangis tak berlagu*..wuu

Sebenarnya banyak punca atau sebab blog diremove google tapi antara sebab yang selalu blogger tak perasan kenapa google meremove blog diorang ialah terlalu banyak SPAM di blog. Macam mana SPAM boleh masuk ke blog?

Ok camni, sebenarnya apabila terlalu banyak komen yang berlink di blog korang, google akan menggangap itu sebagai SPAM. Apabila google anggapnya sebagai SPAM, tanpa segan silu blog korang akan didelete oleh google..faham kan??

Tak faham lagi ye? mudahnya camnilah, kalo ada anon ke or sape-sape yang bagi komen berlink pelik-pelik kat korang, korang jangan approve komen tuh..sebab berkemungkinan link itu SPAM ataupun cubaan anon untuk menghack blog korang..yela, orang sekarang ni rambut je sama hitam..hati tuu belom tentu..wuuu

Tulah pentingnya korang buat comment moderation kat blog tau...sebab sebelum komen tu dipublish, korang bolehlah tapis dulu semua komen tuh. Jangan pakat approve je komen-komen tu ye, mentang-mentang nak banyak kan komen, semua komen ko approve ye...hahaha

CONTOH KOMEN BERLINK TERUS*JANGAN APPROVE YE*
SEGMEN SAYA NAK HP CASES

Haa satu lagi komen yang pelik-pelik, biasanya anon lah suka sangat bagi komen pelik ni..entahlah apa sebabnya..maybe cubaan untuk menghack kot..haha..aku pom tak tahu sangat...tapi anon suka sangat bagi komen pelik ni kat aku..jadi untuk langakah selamat DELETE JE KOMEN PELIK-PELIK KAT KOMEN KORANG TUH. Kalau setakat komen-komen biasa tu approve jelah..komen yang berlink tu jangan approve ye sayang-sayang semua...hihihi..

p/s: sebenarnya aku pun baru belajar..jadi kalo ada salah tolong tunjukkan ye..hee..*kalo malas nak pikir semua ni, guna je blog WP..kompem google tak delete..haha*
 

20 comments

8 July 2013 at 00:03

Tapi kalau bab commentmoderation tu org mls.. hehe. Mnyusahkan org nak komen. Hrhe

8 July 2013 at 00:07

Betul tu, dulu pernah kena sekali gak, rase mcm putus harapan gitu, dan rse xsemangat nk wat blog baru T_T,
tp ade sorg blogger ni bgtau cara nak dpt kan balik (dh lupa caranya, haha), so alhamdulillah dapaatt~~
mmg disebabkan oleh spam pon, kuang hajau betul, haha :p

8 July 2013 at 00:18

@ejulz
aik?ni bukan word verification tu..tp yg sy ni comment moderation...kita kena approve dulu komen tu baru keluar kat kotak komen..faham kan?huu

8 July 2013 at 00:25

nasib baik blogspot saye sihat walafiat dan x kena spam ngan google.. =D

8 July 2013 at 00:26

Ohh. Info berguna ni :D

8 July 2013 at 00:33

info yg bagus dik...akak kalau ada komen pelik2 remove jer hihihi

8 July 2013 at 00:33

Info yang menarik..

8 July 2013 at 00:47

hohoh..
dh lama x blogging sampi x tahu kes nie..
tp alhamdulillah still ada lg blog..
hehee.

8 July 2013 at 01:02

thanks sharing dear..baru tau serba sedikit pasal benda alah ni...

8 July 2013 at 01:28

baru tau hari ni kenapa kbanyakan blogger guna comment moderation..sbb tu rupanya..thanks for the info :-)

8 July 2013 at 01:29

Baru ku tau....bhaya2....blog je r harta ana dalam dunia alam maya nie...hehe

8 July 2013 at 02:37

Thanks for the info sis. Mohon copy :)

8 July 2013 at 04:30

bahaya jugak...siap boleh kena remove blog...

8 July 2013 at 04:41

huhuhu baru tau.anyway thanks for the information yee.

8 July 2013 at 04:49

Tapii , kalau segmen atau giveaway camana ?

8 July 2013 at 04:53

Sis, baru kena :'3

http://koxtau.blogspot.com/2013/07/ya-allah-rasa-nak-menangis-akuuuuuu.html

8 July 2013 at 05:14

oww.. nice info.. terima kasih... :)

8 July 2013 at 05:20

menangis xberlagu la klu blog diremove...link2 spam tu yg tkut tu

8 July 2013 at 06:01

@Arni vanilla
kalau tak berlink terus xpe dear =)

8 July 2013 at 08:41

TQ nabila sebab share kan info pasal nih.. banyak bagi kesedaran kat blogger2 lain gak.. at least ble gak diorang standby apa yg patut.. ;)

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^