Home » » CARA PASANG SEO SMART LINK AGAR BLOG LEBIH SEO DI BLOGSPOT

CARA PASANG SEO SMART LINK AGAR BLOG LEBIH SEO DI BLOGSPOT

CARA PASANG SEO SMART LINK AGAR BLOG LEBIH SEO DI BLOGSPOT-Mungkin sudah ramai yang tahu cara memasang seo smart link automatik di blog blgospot ini tapi mungkin lebih ramai lagi yang tidak tahu dan tidak ambil pebuli menganai seo smart link.

Seo smart link adalah di mana setiap halaman artikel di blog kita akan mempunyai teks yang mempunyai link dan link tersebut berlinkkan entry kita itu sendiri.jadi.bila ada seperti ini maka artikel kita kelihatan lebih smart dan menarik dan bukan itu sahaja.dengan adanya smart link ini di setiap artikel kita spider google atau lain-lain spider search engine akan lebih mesrah ketika mengcrawler setiap teks yang ada di artikel tersebut.kerana terutama google,spider mereka lebih suka artikel yang mempunyai link-link,gambar-gambar dan ayat-ayat yang mudah difahami.tapi untuk link masuk,bukan link keluar.link masuk maksudnya link yang menuju ke blog kita sendiri link keluar maksudnya link yang ke blog orang lain.

Jadi,rasanya anda sudah tahu apakan keistimewaan seo smart link ini pada setiap artikel kita bukan?.untuk blog wordpress memang sudah tidak perlu lagi edit-edit ke HTML blog kerana wordpress sudah mempunyai plugin seo smart link ini hanya tinggal setting dan masukkan teks yang kita mahu.

BAGAIMANA SEO SMART LINK INI BERKERJA?.

Seo smart link ini akan membaca setiap kata kunci yang telah kita set up kan di dalam script kita di mana,jika kita set kan "TUTORIAL" pada script tersebut maka bila ada perkataan "TUTORIAL" di dalam artikel kita,maka tutorial tersebut akan script seo smart link ini detect dan menjadikan "TUTORIAL" itu tersebut sebagai teks smart link.faham kan?.

Ok,jika anda semua sudah faham,kita teruskan cara memasang seo smart link ini di blog anda masing-masing.

Pertama,masuk ke edit html blog anda dan klikkan mouse pada kod-kod html yang banyak itu kemudian tekan Ctrl+F di keybord laptop/pc anda dan cari kod </body>.

Dah jumpa,kopy kesemua kod di bawah ini:
<b:if cond='data:blog.url != data:blog.homepageUrl'><script type='text/javascript'>
function autoLink(){
    this.keywdHref = new Object();
    this.add = function(keyword, href){
        if(keyword.substr(0,1) != &quot; &quot;){keyword = &quot; &quot; + keyword;}
        this.keywdHref[keyword] =  href;
    }
    this.createAnchor = function(){
        var objs = document.getElementsByTagName(&quot;div&quot;);
        for(var i=0; i&lt;objs.length; i++){
            var obj = objs[i];
            if(obj.className.indexOf(&quot;post-body&quot;)&gt;-1){
                var content = obj.innerHTML;
                for(var keyword in this.keywdHref){
                    var href = this.keywdHref[keyword];
                    var newstr = content.replace(keyword, &quot;&lt;a href=&#39;&quot;+href+&quot;&#39;&gt;&quot;+keyword+&quot;&lt;/a&gt;&quot;, &quot;gi&quot;);
                    obj.innerHTML = newstr;
                    content = newstr;
                }
            }
        }
    }
    this.startScript = function(){
        var onLoad = window.onload;
        window.onload = function(){
            if(onLoad){onLoad();}
            setTimeout(&quot;f.createAnchor()&quot;, 100);
        }
    }
}
</script>
<script type='text/javascript'>
var f = new autoLink();
f.add(&quot;TUTORIAL&quot;, &quot;http://www.blogger.com/&quot;);
f.add(&quot;BLOG&quot;, &quot;http://www.blogger.com/&quot;);
f.add(&quot;TIPS&quot;, &quot;http://www.blogger.com/&quot;);
f.startScript();
</script></b:if>

Dah jumpa kod </body> tersebut letakkan kod scrip itu di atas kod </body>.
INGAT!. Sebelum letakkan kod script itu,sila tukar url blog dengan url blog anda.
dan tukar teks "tutorial" "seo" "tips" kepada perkataan anda sendiri.perkataan ini akan muncul jika perkataan ini ada di entry anda nanti.dan perkataan ini boleh letak berapa banyak sekali pun tapi disarankan hanya letak 1 hingga 3 perkataan sahaja untuk lebih mesrah seo dan supaya spider serach engine tidak pening apabila mengindex atau mengcrawler artikel anda.

Untuk menambah seo smart link lagi,anda hanya perlu tambahkan kod ini:
f.add(&quot;TIPS&quot;, &quot;http://www.blogger.com/&quot;);

Dan letak di bawah kod ini:
f.add(&quot;TIPS&quot;, &quot;http://www.blogger.com/&quot;);

Hanya perlu tukar teks "TIPS" mengikut selera masing-masing.tapi ingat!.jangan buat banyak-banyak.nanti panda google merajuk dengan blog anda.. :)


SELAMAT MECUBA.. :)

POSTED BY ANONYMOUS!!

11 comments

24 June 2013 at 20:00

STILL XPAHAM..HUHU..pening..*__*

24 June 2013 at 20:07

hebatt..Is it really working?

Anonymous
24 June 2013 at 20:13

@Farisya Anastasyia
Sila fahami betul2 ye..sebab dah terang sangat tu.. rakan lain boleh je.. :)

Anonymous
24 June 2013 at 20:14

@duniafana Tahniah!!.. :)

24 June 2013 at 22:30

have to read again and again +.+

25 June 2013 at 00:35

Insya Allah akan digunapakai suatu hari nanti. Tapi dye tak effect apa2 ke kalau saya pasang? Macam ada benda tak dapat kuwar ke apa ke?

Anonymous
25 June 2013 at 00:52

@Isabel Diaz takkan ada effect punya. :)

25 June 2013 at 06:18

Amat memuaskan ... pening gak ni

25 June 2013 at 18:09

nice info...akan dipraktikkan di dalam blog...

2 February 2014 at 22:19

its work,
thx for share \(◦'⌣'◦)/

6 April 2014 at 06:41

faham sikit jer... ehehehe.. btw,saya singgah blog awak...

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^