Home » » Petua Hilangkan Jerawat Dengan Mudah dan Murah

Petua Hilangkan Jerawat Dengan Mudah dan Murah

!Assalamualaikum!


Hai..hai..hai..dah lama betol aku tak bagi petua kecantikkan ye?hee..sorry2..camtulah gayanya bila tak ada idea nak buat petua baru. Tapi tapi tapi..jangan risau, petua hari ni special buat korang yang mempunyai masalah jerawat yang berleluasaa..wuu

Secara jujurnya, alhamdullilah kat muka aku memang susah nak naik jerawat tapi muka aku sedikit kering. Petua yang aku nak kongsikan hari ni adalah petua dari kawan baik aku masa sekolah rendah iaitu nurul. So, petua ni aku kreditkan kat dia tau..jom bace apakah petua nya.

Kerap Membasuh Muka
Bagi yang mempunyai jerawat yang teruk, korang mesti basuh muka korang selalu dengan air bersih. Bukan basuh muka guna pencuci muka tau, tapi just basuh muka guna air. Kalau boleh tyme korang mandi ke or lepas ambek wudhu' ke, korang lebihkanlah basuh muka korang tu ye. Biar semua kotoran dimuka korang tu hilang secara semulajadi=)

Guna Kulit Kayu Manis
Haa ni satu lagi cara mudah hilangkan jerawat. Kalau kawan aku ni dia tumbuk kulit kayu manis ni dan campur sedikit dengan bedak sejuk. Pakai malam-malam buat masker. Dia cakap memang pedih sikit, tapi memang jerawat hilang! Korang buatlah dua atau tiga kali seminggu ye.

Okay, tu je petuanya. Eh dua je??ye..dua kat atas ni sahaja yang dibuat oleh kawan aku tu. Tak adanya nak pakai krim atau ubat mahal-mahal. Mudah dan murah kan??kat mana je korang boleh buat..hee..tapi bagi akulah, kalau korang selalu ambek wudhu', insyaAllah muka korang akan bebas dari segala jenis penyakit ni dan yang paling best ade Nur lagi kat muke tuh..hee..Selamat mecuba!

p/s: cubelah petua kat atas ni ye, kalo okay bagi respon tau..tau tau=)


13 comments

22 June 2013 at 04:36

nak cuba guna tips kulit kayu manis uh, harap2 mak kita xmarah kalau kita guna untuk kecantikan bukan untuk masakan hehehe

22 June 2013 at 04:47

thanks share petua...

22 June 2013 at 05:36

hanya kerapkan mengambil wudhu'... InsyaAllah sekali dengan dosa kecil akan tertanggal.. ☺

22 June 2013 at 05:45

Thanks for the info...dengan membanyakkan ambil wudhu pun dah kira membersihkan muka dan buat hati kita tenang =)

22 June 2013 at 05:48

tak pernah lg dgr pakai guna kulit kayu manis...boleh try ni...^^

22 June 2013 at 05:51

byasenyer jgn malas cuci muka...mai ni time sblm tdo tu la pling mals nk cuci muka..pas tu bla jerawat dh mula nek, barula mula cbuk nk jga muka..hehe

Ikin selalu ambil wudhu' selepas mandi. Dah dekat 1 tahun.. cuba petua tu. Muka tak pernah ada jerawat. Buat apa nak guna pencuci muka, kan? Nanti ada kesan sampingan. Muka Ikin elok, takde jerawat atau bintik hitam atau apa-apalah.. Ikin hanya amalkan satu petua je : Ambil Wudhu' . Dah berseri! :D

22 June 2013 at 10:24

wudhu 5 kali sehari pastu sebelum tido pakai pencuci muka. haha :D

22 June 2013 at 11:04

http://chenta-taugeh.blogspot.com/2013/06/giveaway-by-anis-and-sufiah_23.html

tumpang tag :) TERIMA KASIH .

22 June 2013 at 13:13

betul2.. dneo pun selalu cuci muka... kdg2 lepa smakan pun cuci muka.. hihi^^

22 June 2013 at 16:06

nabila..BK pon ada dgr petua ni. tang kayu manis 2 BK penah try tapi homemade la.seyes pedih sgt2 walaupon muka BK bukan jenis berjerwt kunun2 nk try sekali try ha amik kaw dok depan kipas je la

22 June 2013 at 17:59

Okey.. Bley try nnti.. Pape pun kita mesti cari ikhtiar...

27 June 2013 at 21:42

cikgu kmy kta klau nk hilangkn jerawat kena pkai pencuci muka sblum tidur & pastika bantal yg kta tdur tu x berhabuk .

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^