Home » » CIRI-CIRI BLOG YANG DISUKAI GOOGLE

CIRI-CIRI BLOG YANG DISUKAI GOOGLE

CIRI-CIRI BLOG YANG DISUKAI GOOGLE-Munkgin dulu (5 tahun lepas) gelaran seorang blogger memang jarang didengari apa lagi mahu menceburi memang agak sukar.kerana jika anda belum tahu di mana sebelum ini blogspot masih belum muncul dan gelaran blog juga masih belum famous hanya wordpress dan platform-platform lain yang berbayar sahaja yang ada dan masa itu hanya gelaran website sahaja yang selalu didengari.

Pada masa itu juga segala sumber infomasi yang google berikan kepada pencari infomasi melalui search enginenya 90% adalah tepat dan berkualiti.tapi sejak blogspot di umumkan pada khlayak ramai,gelaran blogger sudah mula didengari dan sejak itu,para blogger tempatan juga semakin lama semakin ramai sehingga lah sekarang di mana jika anda tidak tahu mengikut analisis ranking alexa setiap hari berpuluh ribu website atau blog yang telah di bina diseluruh dunia dan jumlah itu termasuk blogger dari malaysia.

Tetapi,mengikut alaisis dari setiap search engine,dimana 80% daripada web/blog yang dibina mempunyai content/artikel yang tidak unik atau tidak berkualiti iaitu artikel yang hanya pentingkan kuantiti dan tikda kepada kualiti.haraf anda faham maksud itu.

Jadi dengan itu.pada awal tahun 2011 dimana google telah mengeluarkan atau telah mecipta satu lagi prodak canggih mereka iaitu google panda.google panda berkerja sama seperti google spider,tetapi google panda agak sedikit pintar dan lebih teliti dalam menganalisis sesebuah web/blog adakah sesebuah web/blog itu berkualiti atau pun tidak.jadi untuk yang belum tahu apakah itu google panda,sila search kat google search sekarang dan pasti anda akan menemui jawabannya.

Ok.sebenarnya kalau nak diceritakan lagi memang tak habis-habis.so kita teruskan sahaja ke point ciri-ciri blog yang disukai atau di minati google seperti di tajuk artikel ini.

1.Blog yang menggunakan teks yang jelas dan jenis font yang mudah difahami seperti jenis font arial.serta setiap artikel mempunyai sekurang-kurangnya 1 link dan bukan link keluar ke blog lain tapi keluar ke blog sendiri.

2.blog yang mempunyai sitemap-sitemap amat penting bagi memudahkan kerja spider google untuk mengcrawler content-content blog.

3.blog yang mempunyai content yang berguna,padat dan jelas yang boleh menggambarkan content website.

4.Cuba lah mencari kata kunci di google trend terkini setiap kali menulis artikel.

5.Jika ingin menampilkan/menjelaskan sesuatu nama,conten atau link,sila gunakan teks dan elakkan menggunakan gambar kerana google tidak kenal teks,nama atau link yang ada dalam gambar.

6.Sila pastikan tajuk artikel betul-betul unik dan mudah difahami tanpa typo contoh saya-sy,kerana-krn,sayang-syg! elakkan penggunaan ayat untuk tajuk artikel seperti itu dan sama juga pada di bahagian ayat artikel,kerana spider google adalah robot dan ia tidak akan faham apa yang anda cuba sampaikan.bayangkan jika anda yang berkerja sebagai robot.adakah anda tahu apa itu "syg".mungkin anda tahu sebab anda orang melayu,jika bahasa itu adalah bahasa asing!.. adakah anda tahu?.sudah pasti tidak.jadi...sila pastikan setiap patah perkataan tajuk atau isi content artikel anda adalah unik dan mudah di fahami.

7.Sentiasa menganalisis blog adakah mempunyai broken link.jika ada.sila remove atau fix kan dengan segera.

8.Sila pastikan jumlah link yang ada di dalam blog dalam keadaan yang dibenarkan.boleh check melalui mana-mana penganalisis seo online.boleh cari kat google search.

9.Blog yang mempunyai robots.txt.boleh cari kat google search cara pasang robots.txt

10.Pastikan blog sudah berdaftar di google webmastertool.juga boleh cari kat google search.berlambak tutorial cara daftar ke webmastertool.

11.menggunakan theme/template yang seo friendly.boleh cari kat google search.

12.blog yang ringan untuk diloading.harap anda tahu part ini.

13.Sebenarnya ada banyak lagi ciri-ciri web/blog yang disukai google.jadi rajin-rajinkan lah diri untuk mencari info ini kat google search ye.. :)

Selamat mencuba..

POSTED BY ANONYMOUS!

11 comments

25 June 2013 at 20:33

Good information. Banyak perlu belajar nih tapi dah tua2 ni 10 hanya 2 yg lekat.

25 June 2013 at 20:46

good info ;) thanks

25 June 2013 at 21:03

huhu..tq share info :)

25 June 2013 at 21:09

waa good article biela :D fae honestly belum paham sangat SEO thingy ne

25 June 2013 at 21:58

Thanx sharing :)

26 June 2013 at 01:49

Wah, banyaknya tips. BTW, sitemaps tu apa erk?

Anonymous
26 June 2013 at 02:45

@Isabel Diaz SITEMAP boleh cari kat google search.. hanya type "cara buat sitemap blog blogspot" :)

26 June 2013 at 03:04

Smalam edit blog sekali dengan edit pasal SEO semua benda tu =) Tapi tak tahu berhasil ke tak .

Nice sharing . Thanks !

26 June 2013 at 03:44

ooooh..bru faham. nice sharing..tak tahula blog sy ok ke x. sy pn br dikira new blogger ni

26 June 2013 at 18:06

thanks for sharing... :)

29 June 2013 at 04:01

Tq.. info yg bagus.. :)

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^