Home » » Petua Elak Perut Buncit

Petua Elak Perut Buncit

!Assalamualaikum!

Ehemm ohh si perut buncit..janganlah tension-tension, meh tengok petua cik biela nak bagi ni..insyaAllah boleh kurangkan perut buncit korang tu dan bagi yang nak elak awal-awal dari perut menjadi buncit pun boleh.

1) Amalkan cara duduk tegak. Apabila duduk dalam keadaan membongkok, perut bahagian bawah akan kelihatan lebih besar. Untuk melatih otot sentiasa kencang, amalkan mengemut otot perut ketika sedang duduk. Kemudian tarik bahu ke belakang dan dagu ke atas. Sandarkan punggung bawah dekat pada penyandar kerusi. Amalan ini membantu membaiki postur badan anda.

2) Sapu perut dengan perahan limau dan kapur makan...sapu dalam urutan membulat ok. Kalau rajin 
boleh balut dengan bengkung.Kena amalkan selalu. 

3) Ambil sedikit daun lidah buaya, masukkan ke dalam periuk dan tambahkan dengan air asam jawa. Didihkan dengan api kecil sehingga pekat. Tutup api dan biarkan ramuan menjadi suam dan kemudia baru dilumurkan pada perut.

4) Ambil sedikit asam jawa dan bancuh dengan segelas air panas. Biarkan semalaman. Esoknya baru minum. Amalkan setiap hari sehingga mendapat perut idaman

5) Jaga pemakanan. Jangan makan makanan berlemak dan berminyak. Elak kan minum ais.
InsyaAllah kalau diamalkan petua kat atas ni perut korang tak kan kedepan lagi..hehe..eh jap...satu lagi kan kalau korang tak nak buncit, minum air selepas 30 minit korang makan taw..amalkan selalu, jangan hangat-hangat taik ayam je lebey...=)

p/s: beza antara yang berjaya dan yang gagal adalah usaha.

9 comments

8 April 2013 at 23:22

wahhh nak try kat perut suami lah nnt..
hehehe

8 April 2013 at 23:36

perut masih ok lagi la sekarang..
tp petua ni boleh diamalkan ^__^
TQ..

sejak beranak ne memg perut buncit bukan perut satu bada buncit..hohoho

9 April 2013 at 00:15

Nak cube petua no4 tu..tq..tq..tq

9 April 2013 at 00:30

hehheh yang first tu mmg slalu buat,,smpai da bongkok da ni tp buncit tu,,ermmm ssshhh hihi na try la nnt

9 April 2013 at 01:35

lol... masalah sejagat ni..thanks biela sebab sudi join petua2 ni... maybe berguna buat mereka yang memerlukan...

9 April 2013 at 01:47

dah try...tapi kekadang minum gak ice tu kalau time.......

9 April 2013 at 02:55

kono prektis niee...nak kobar kek somi den lah...tp somi den x buncit..hahaha..

9 April 2013 at 04:20

hehe.. untuk panduan masa depan :D

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^