Home » , » Blogger Tak Jujur!!

Blogger Tak Jujur!!

!Assalamualaikum!

 Sebenarnya dah lama aku pendam pasal benda ni..tapi bila dah dua tiga orang sponsor segmen aku sebelum ni aku mengadu, aku rasa baiklah aku suarakan tentang hal ini untuk kebaikkan bersama. Bukan untuk mengaibkan atau menghina cuma untuk menegur sesetengah blogger yang tak jujur ni.

Blogger tak jujur yang camne tuh?? camni, sebelum ni kan aku ada buat segmen, pastu adalah sponsor yang mengadu like di pages dia tak sama dengan bilangan blogger yang join. Memang patotlah dia mengadu sebab dia bukan blogger dan memang nampak jelas dan nyatalah kalo blogger yang join tuh tak like kan?

antara sponsor yang mengadu

Aku rasa pelik sangat..kenapalah susah sangat nak jujur..huu..padahal syarat segmen aku buat senang sangat..just like pages sponsor bukan follow pun. Button like pun aku dah sediakan..tak payah pergi tab lain pun. Susah ye?*heran sangat aku nih*

Pesanan ikhlas dari aku, kalau join segmen mana-mana sekali pun tolonglah jujur kepada diri sendiri. Kalau menipu pun tak ada gunanya, mungkin aku tak nampak atau para penganjur lain tak nampak..tapi Allah Maha Melihat lagi Maha Mengetahui.

Aku mintak maaf kalau ada yang terasa dengan teguran aku ni tapi teguran ni memang ikhlas dari aku sendiri kepada semua blogger. Jadilah seorang yang bertanggungjawab dengan apa yang kita dah buat. Barulah hidup ni berkat kan?

p/s: tak patot betol kan?kan?kan?*yang menjadi mangsa para penganjur sendiri..hurmm*




35 comments

23 April 2013 at 05:27

sebab tu skrg ni paly dah tak sponsor huhuhu.. melainkan paly ikhlas nak bg topup :)

23 April 2013 at 05:28

hm , betul nabila. dlm dunia ni ssh nak jmpe jujur . hm , kkdang sponsur pon tak jujur . kita bg detail kita bila menang , dia buat dekk je . lnngung tak balas dan tak terima hadiah hampir berbulan2 ..

23 April 2013 at 05:30

tension jgk dengan blogger tak jujur ni
macam bangang je...

kot ye pon lahap hadiah ikutlah syarat sponsor... lepastu nnti dia salahkan kita plak ..!

23 April 2013 at 05:33

Memang selalu macam itu...Yang penting kena jujur. Orang tak nampak, tapi Allah nampak. Sedangkan sponsor juga yang beri hadiah dekat kita nanti. Atau juga mungkin bilangan like tak sama dengan bilangan peserta yang join sebabnya ada page yang pernah kita like sebelum ni ke kan. Ermm..harap semua orang jujurlah, kesian dekat sponsor.

23 April 2013 at 05:44

ada gak kes camni erk?

23 April 2013 at 05:44

susahnya.. suruh like aje :/ kes macam ni pun ada.. sepatutnya kena sama2 jujur.. Allah nampak apa yg kita buat.. astagfirullah

23 April 2013 at 05:45

Saya adalah sponsor sekali. Dalam 90+ yang join GA yang saya sponsor, da lah lebih kurang 5 owg jew yang like. Sedih saya..

23 April 2013 at 05:46

kejar hadiah punye pasal... takat nak like je pon malas -_-'' pape pon kenalah selalu berhati-hati jgn terlalu beri kepercayaan ..

23 April 2013 at 05:50

tu la bukannya susah mana pun...

tapi mungkin jugak yg join tu x de fb...macam kawan saya ramai jugak yg belum ada fb...

23 April 2013 at 05:53

pernah jadi sponsor..yg menang tu tak follow pun kita..coz biasa saper yg follow kita mesti kita follow blk..tp kita ttp bagi..,malukan klu menang hadiah ats sikap tak jujur kita..lbh2 lagi hadiah utama..fikir2lah..

23 April 2013 at 05:54

Suruh like kat tab yg sama je, kut. Susah sgt ke. hu3.

23 April 2013 at 05:55

mungkin sebelum peserta tu join segmen,dia dah lama dah like sponsor..tapi yang penting kena JUJUR..:) wallahhualam..

23 April 2013 at 06:01

Mungkin dia dah like fanpage sebelum tu kot ^^ . tapi mmg banyak berlaku kes tak jujur ni , tahu nak menang je , ngehngeh :)

23 April 2013 at 06:09

mesti org penat nak tekan2 button tu kan3..apa pun hidup hrus jujur ^^

23 April 2013 at 06:11

sy ni mmg kaki join giveaway or contest ni..
tp bla sy join ja,byk la page yg sy dh like..so mcm mna nak like lgi kan?
so kita skip la sbb dh like page tu..
kdg2 da yg sponsor lebih dari 1 giveaway pda msa yg sma..dan bila hari lain pulak,dy jdi sponsor lgi dan kita pn join jgk..so mmg ada yg dah like page dia tu..
pndapat sy la,mmg x bleh slhkan sapa2 dlm hal ni.. pihak sponsor pn kna pkir jugak. kot2 org yg join GA or contest tu,dah like page dy sbelum dy join lagi...

sori berjela komen ni..hehehee..nk luah pndapat ja..
sori.. :))

23 April 2013 at 06:20

@Hoshi Akemi
mmg betol ape yg awk ckp tu...tp sponsor sy yg mngadu ni tak pernah sponsor sgmen lain sebelum ni..dan dia pun bukan blogger..jadi peliklah kan kalo kurg blngan like tuh?kalo kurang pun tak kan lah sampai puluh2?huuu

23 April 2013 at 06:27

nak buat cm mana itulah sikap segelintir blogger yang tak pernah nak support sesama kita.. tekan like jer bukan susah

23 April 2013 at 06:33

sy menang kardigan dr segmen sy nak hadiah d di bloglist..lpas inbox page tu bg detail semua, no respon smpai la skg..pdhl mmg dah like page dier..hmmm

23 April 2013 at 06:35

@nabila biela sy tau tu..cba awk pkir,sy sbut dh kat ats tu.. peserta tu pnh like page dy even sblum dy jd sponsor. bla peserta tu join GA yg page tu jd sponsor,so x kan dy nak like lagi padahal dh like dh pun.. mcm mna tu? mna la tau kot ada blogger lain yg tlg promotekan page dy kt blog mna2 ke?try awk tny blik sponsor tu..
sy tkot org x nak join dh mna2 GA nnt.sbb tkot dituduh x jujur..klu sponsor ckp x, mmg salah peserta la tu..depa mls nk like byk2. hahahaha..so sekian..ke sy yg x phm awk tlis pa?hehehehe :)


maaf utk klu terkasar bhs..kdg2 bila kita nk tlis something,kaji dlu hal2 tu..utk mngelakkan tkot ada yg trasa nnt..so chill,babe??
assalam :))

23 April 2013 at 06:37

susah lah kalau mcm ni jgk. harap2 lah ada yg ikhlas.

23 April 2013 at 07:02

setakat ne akak jujur.. benda senang kan bt aje la.. tp bila sponsor GA lorg lain rasa gak sebb liker xnaik2.. positif maybe org yg join da like huhu

23 April 2013 at 07:25

@Hoshi Akemi

sy mmg stuju dgn ape yg awk ckp..tp sponsor sy ni mmg xpernah sponsor mne2 sgmen sebelum ni..dan dia ckp xde pun blogger lain yg promote2 pages dia sebelum ni..ngan sy ni first time..mmg sy dah kaji awal2..tu lah wat entry ni..sy tau..bukan semue tak jujur...tp sesetengah sahaja

23 April 2013 at 07:46

same problem like me.. saya banyak buat sponsor tuk bloger2 yg buat contest n GA but xnaik sgt like n follow tu.. tapi xla ckp kat penganjur contest n GA tu.. xsgka ramai jga sponsor kena cam ni.. harap blogger2 sekalin jadilah jujur.. bukan murah org nak sponsor, minta like n follow je kot.

23 April 2013 at 07:49

spatutnya sblm nabila mula bt segmen atau terima mna2 sponsors..no.1 semak dulu org yg nk sponsor, btul2 ke dia nk sponsors atau jus nak ambil ksmptan 2. kalau ade syarat follow dan like nabila kena noted bilangan sebelum follower atau like sebelum dan selepas segmen..baru blh tau lbh atau kurg..hal2 cmni biasa bg kak shida..blogger yg join ssh kite nk sgka mreka blh jujur 100% jd kne bt mcm tu..lah, nk perfect mmg ssh tp kalo pngkatan dlm 70 ke 80% tu kire bsyukur..sbb ssh nk dpt kalo yg join 147 nk dpt tmbahan like atau follower 147 mmg mstahil :)

skdar pndangan akak :)

23 April 2013 at 08:07

dlm hal ni semua salah sebenarnya...hehe...
1. peserta salah sebab tak jujur
2. profail FB yg tak matching dengan profail blogger juga menyukarkan proses semakan....
3. entri penganjur yg sekadar meletakkan butang like tanpa peserta tahu apa page yg di-like tu pon satu masalah juga....ni mcm kita bayar duit tapi taktau apa yg kita beli la lebih kurg...ada mungkin jugak penganjur tersalah letak butang LIKE...

oleh itu sy menyarankan supaya sistem GA ni dikaji semula...kena wujudkan satu kaedah baru yg lebih efektif mcm kena buat satu skrip yg boleh memastikan seseorg tu dah like semua page ataupun tidak....

selagi takde sistem yg betul, selagi tu tak boleh salahkan peserta...cuma kalau dia tak jujur, dia je la yg tanggung dosa....

sy setuju dgn Hoshi Akemi...mungkin juga sebilangan peserta pernah like page tersebut dulu...mmg la sponsor baru first time sponsor...tapi org boleh je LIKE melalui invite dan sebagainya sebelum ni kan?

23 April 2013 at 08:09

@Shida Radzuan

sy stuju ape yg akak ckp tu..huu..kalo sy pun xksah sgt..sbb sy paham mmg ade yg jenis yg xjujur ni..tp ble sponsor mngadu, sy kesian jugak kan,,diorg dah sponsor mahal2..tp blogger xjujur plak..tu lah sy suarakan hal ni..huu..pape pun tq akak atas nsihat tu=)

23 April 2013 at 08:11

hurm, memang susah sebenarnya sponser2 ni lagi2 kalau terlampau ambik ramai sponser. ima pernah jadi sponser GA ni. Sama la mcm masalah kat atas ni. Yang join ramai.yg like page ada sikit je. Penganjur pun mcm x ambil peduli dgn syarat yg dipersetujui masa nak mnta sponser.pastu kita yg sponser pulak terhegeh2 nak inbox tnya apa prkmbgn. last2 ima taknak lah kirimkan hadiah tu sbb sakit hati dah.Lps dari tu, nak sponser kena tegas sikit.

23 April 2013 at 08:31

mcm akk kalau dah sedia kan button like tu, akk tekan je.. cuma kdng xpasti la dia terlike ke tak..kdng risau jgk jd cmtu..

23 April 2013 at 08:32

<< Pernah jadi sponsor!! And I know how it feels. Takpe, yang tak jujur tu bila dorang menang hadiah tu, hadiah tu tak jadi berkat utk dia. Done, enough said.

23 April 2013 at 09:19

Yg pnting bkn hadiah.kejujuran tu pnting.ini la pragai stegah blogger kita kurang jujur dlm kehidupan..insyaallah dgn kejujuran akn ada balasan yg baik nt..

23 April 2013 at 10:42

sebelum tu, amal minta maaf kalau apa yg amal ckp, terguris hati awak.. amal sokong apa yg @Hoshi Akemi dan @Hatimi Tahirruddin ckp..

dulu selalu gak jd sponsor, tapi berapa blangan follower naik, amal xcheck..hehehe bagi amal, setiap GA/Contest/segmen xsemua perfect.. akan tetap ada kesilapan... Dan part blogger tak jujur tu, mungkin ada.. wallahualam..sebab xsemua manusia perfect..

kepada blogger tersebut dan peringatan untuk yg lain2,
"what u give, u get back" begitu juga sebaliknya...

23 April 2013 at 10:53

@cik amal

betol2,,mybe slap sy jugak sbb xlist semue tuh..tq2 amal=)

24 April 2013 at 08:21

@nabila biela
nabila sayang.. tunjukkt sponsor awak link ini..
https://www.facebook.com/help/community/question/?id=422297861192308

p/s:mungkin ada masalah sama macam org lain kut.. harap dapat membantu ^.^

24 April 2013 at 08:21

@nabila biela
nabila sayang.. tunjukkt sponsor awak link ini..
https://www.facebook.com/help/community/question/?id=422297861192308

p/s:mungkin ada masalah sama macam org lain kut.. harap dapat membantu ^.^

26 April 2013 at 00:22

kesian sponsor..

cuba ltakkan diri kita yg pserta nih sbagai sponsor..ofkos la kita nk diorang jujur kan..bru bleh bg hdiah tuh dgn ikhlas..=)

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^