Home » » Awas! 6 Produk Kosmetik Yang Diharamkan

Awas! 6 Produk Kosmetik Yang Diharamkan


!Assalamualaikum!

Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan, Eisah A Rahman, berkata enam produk diharamkan berkenaan adalah :

1- Temulawak Whitening Pearl Creamv Papaya
2 - Ratna Sari Whitening Night Cream
3- Atika Beuty Renewel Night Cream
4- Chantique Whitening Night Cream
5- Treatment No 1
6- Treatment No 2

Menurutnya, penggunaan tretinoin dan hydroquinone adalah tidak dibenarkan dalam produk kosmetik kerana boleh membawa kesan sampingan kepada pengguna sekiranya digunakan tanpa nasihat doktor. “Tretinoin boleh menyebabkan kemerahan pada kulit, ketidakselesaan, kulit menggelupas dan hipertensif kepada cahaya matahari manakala hydroquinone juga memberikan kesan yang sama kecuali perubahan pada warna kulit.

“Kesan dari penggunaan hydroquinone boleh menghalang proses pigmentasi di mana proses ini mengurangkan perlindungan ke atas kulit daripada pancaran ultra ungu dan sinaran matahari berlebihan yang boleh memberi risiko kanser kulit,” katanya dalam satu kenyataan di akhbar tempatan 23 Feb 2013 lalu.

Maka, hati-hatilah dengan produk kesihatan dan kecantikan yang berada dipasaran hari ini. Pastikan ianya lulus dari KKM dan selamat digunakan. Kita boleh semak sendiri kesahihan produk tersebut di http://portal.bpfk.gov.my/

6 comments

7 April 2013 at 22:36

Kesian dekat makcik ni, takut pulak nak guna produk2 kecantikan sekarang ni

7 April 2013 at 22:49

thanks for sharing dear...memang x pernah pakai pun either one of this product...

8 April 2013 at 00:29

nasib aku lelaki..tak ada la rsau sngt pasal kulit muka nih..hehe

8 April 2013 at 02:14

Paling menakutkan...naik jerawat sebiji pn dh bising..inikn pula menggerutu...rela xguna produk.. pakai masker telur lg selamat kot....

8 April 2013 at 03:22

Haishh mcm2 produk sekarang ni, pengguna kena berhati hati dan merujuk kpd pakar sebelum membelinya...do research first...risau skrg ni byk je produk2 yg byk bahan kimia yg berbahaya...huhu

8 April 2013 at 21:35

dya gune bedak sejuk sepanjang masa jek..jimat n selamat..takut nk gune produk2 cm ni..

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^