Home » » Terkini!! Sabah Sah Milik Malaysia

Terkini!! Sabah Sah Milik Malaysia

!Assalamualaikum!

Kuala Klawang: Sabah adalah milik Malaysia yang sah mengikut undang-undang antarabangsa dan tidak boleh dituntut pihak lain termasuk kumpulan pengganas yang mendakwa tentera Sultan Sulu.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata hak ke atas Sabah yang dulu dikenali Borneo Utara, diperoleh Syarikat Overback pada 1880-an daripada Kesultanan Sulu. 
“Apabila Overback serahkan hak milik itu kepada Britain dan seterusnya diserahkan kepada Malaysia, maka segala hak mereka lupus mengikut undang-undang antarabangsa. Apa yang dibayar kepada kerabat Sultan Sulu, iaitu kira-kira RM5,000 setahun hanya wang ehsan atau sagu hati. 

“Ia dibayar kepada kerabat yang didaftarkan sebagai pewaris Sultan Sulu yang disahkan Sultan Brunei dulu, bukan pihak yang menceroboh Sabah ketika ini,” katanya selepas Majlis Jalinan Kasih Bersama Warga Penjara dan Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (PUSPEN) di Institusi Pemulihan Dadah Jelebu, di sini, semalam.

Penjelasan terperinci 

Sambil meminta Wisma Putra membuat penjelasan mengenai perkara itu secara mendalam, beliau juga menjelaskan, Sabah menyertai Malaysia secara sah berdasarkan keputusan Suruhanjaya Cobbold pada 1963 yang mendapati semua pihak di negeri itu bersetuju.
“Keputusan suruhanjaya itu menunjukkan rakyat Sabah mahu menyertai Malaysia. Jadi jelas, Sabah sah hak Malaysia dan tidak boleh dituntut mana-mana pihak atau negara lain,” katanya. 

Mengikut laman web Arkib Negara, pembentukan Suruhanjaya Cobbold pada 17 Januari 1962 bagi memberi kebebasan dan keadilan kepada semua pihak. 
Suruhanjaya itu dibentuk hasil rundingan di antara Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu dan Kerajaan Britain pada November 1961.

Tujuan penubuhan suruhanjaya itu untuk meninjau pandangan penduduk di Borneo Utara (Sabah) dan Sarawak mengenai gagasan Malaysia. 

Hasil laporan suruhanjaya yang disahkan perwakilan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menunjukkan 80 peratus penduduk Sabah dan Sarawak menyokong penubuhan Malaysia yang kemudian diisytiharkan pada 16 September 1963.

Sementara itu, Rais meminta Kerajaan Filipina atas semangat ASEAN, bertindak tegas terhadap penunjuk perasaan yang membakar bendera Malaysia dan memijak gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di depan Kedutaan Malaysia di Manila, semalam.


p/s: moge semuanya selamat dan kembali baik seperti biasa^^

6 comments

6 March 2013 at 08:56

Apapun diharapkan agar keadaan akan pulih seperti biasa la yer...

6 March 2013 at 09:06

mantap...

6 March 2013 at 10:02

alhamdulillah..

6 March 2013 at 19:17

x patut mereka buat negara kita mcm ni. dulu kita bntu dia tp skg dia pijak negara kita pulak..

7 March 2013 at 02:33

Betul..harap dapat di selesaikan secara baik.

7 March 2013 at 04:05

dh elok2 tetiba nak tuntut balik..apalar..

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^