Home » » Pelik! Kenapa Dengan Lelaki Ini??

Pelik! Kenapa Dengan Lelaki Ini??


!Assalamualaikum!

Chandra Wisnu, 57, mungkin satu-satunya lelaki di dunia ini yang menghidap penyakit kulit yang jarang berlaku apabila tubuhnya ditumbuhi dengan benjolan besar seperti buih. Bapa empat anak dari Indonesia itu jarang sekali meninggalkan kediamannya dan apabila dia berbuat demikian, dia terpaksa menutup mukanya dan memakai cermin mata hitam kerana bimbang diejek atau menakutkan orang lain. Jangkitan ketumbuhan mula tumbuh di wajah Chandra ketika dia berusia 19 tahun.

Apabila meningkat usia 24 tahun, jangkitan itu sudah merebak ke belakang badannya dan ketika dia berusia 32 tahun, ia sudah menutupi seluruh tubuhnya. Pada peringkat awal jangkitan, ibu bapa Chandra membawanya berjumpa beberapa doktor dan pakar sakit kulit yang bingung dengan keadaan penyakitnya yang teruk itu. Dia diberitahu keadaan itu berpunca daripada pengaruh genetik dan mungkin disebabkan oleh sistem saraf yang tidak normal hingga membawa kepada tumor yang tidak berbahaya pada kulit atau tulang.

Dia diberikan pelbagai jenis krim tetapi tidak dapat menghentikan penyakit itu daripada terus merebak. Berikutan gagal mendapatkan penawar dan tidak mampu lagi menanggung rawatan perubatan, Chandra terpaksa hidup dengan keadaan yang aneh. Dia berkata: Tidak ada rawatan khusus untuk penyakit saya. Saya hanya diberitahu supaya berjumpa dengan pakar kulit seorang demi seorang kerana mereka tidak tahu cara untuk merawat saya.

“Selepas itu, bapa tidak lagi percaya untuk membawa saya ke hospital dan sejak itu, saya tidak pernah lagi berjumpa doktor.

“Penyakit ini memberi kesan besar dalam hidup saya, benjolan ini sangat sakit dan gatal ketika cuaca panas. “Orang lain takut, mereka takut dengan wajah saya yang buruk ini dan bimbang mereka akan terkena jangkitan penyakit ini.

“Jadi, saya mengelak daripada orang ramai. Saya jarang sekali keluar rumah kecuali untuk menjemput anak perempuan saya, Hasunns dari sekolah. Dan bila saya berbuat demikian, saya menutup kepala dan wajah saya kerana saya tidak mahu anak perempuan saya dibuli rakannya kerana mempunyai bapa yang berwajah buruk,” katanya.

Chandra kini memutuskan untuk mendedahkan wajahnya kepada dunia dalam usaha mendapatkan rawatan pemulihan untuk penyakitnya selepas mendapat tahu anak lelaki sulungnya, Martin Ananda, 32 dan anak perempuannya, Lis Chandra, 26 juga mula menghidap penyakit yang sama.

sumber


p/s: kulit muka berjerawat??bersyukurlah kerana kita masih mempunyai rupa..sama-samalah doakan lelaki ni cepat sembuh^_____^

6 comments

26 March 2013 at 08:27

kesiannya..bersyukur la dgn diri kita seadanya..

26 March 2013 at 08:47

ye patut bersyukur dan paling penting jangan menghina tu pemberian Allah pada dia.

26 March 2013 at 09:12

kesiannya die.. ya Allah kita kalau jerawat seketul da riso ne satu badan mcm tu.. kesiannya..

26 March 2013 at 10:02

kesian dengan dia...tapi honestly agak scary dan geli juga tengok...kalau x silap kakak dulu sultan brunei pun ada sikit2 cam ni...

26 March 2013 at 12:04

tak dapat bayangkan betapa susahnya dia...dah la benda tu sakit dan gatal...kena ejek pulak....semoga ada penawar utk sakit ni....dulu kat indonesia ada lelaki pokok kan...tapi dia dah operate...skang ni taktau perkembangan...

26 March 2013 at 18:53

kasihan,,, dugaan ,,

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^