Home » » Tips untuk blogger baru

Tips untuk blogger baru

Aku buat tips ni bukan sebab aku ni dah otai...aku pom baru 10 bulan kowt dalam dunia blogging ni...aku share tips ni untuk kebaikkan bagi blogger yang baru macam aku ni haa...jom tengok ape tips yang aku nak bagitau..*hee bajet pandai sangat*

Buang Word Verification
Tolonglah buang word verification kat komen korang tuh..bagi senang sikit blogger lain nak komen kat blog korang...ape tuh word verification??ala..tak kan korang tak perasan..mase korang nak komen tuh tibe-tibe jew timbul 123 lah..abc lah....kan susah nak komen tuh..camne nak buang?boleh tengok tutorial kat SINI

Buang Widget yang tak perlu
Dalam blog kita ni..tak perlulah widget-widget yang buatkan blog kita nampak semak sangat..macam blink-blink ke..dan ape-ape jelah yang membuatkan blog kita berat dengan widget tuh..kalau blog dah berat sape nak jenguk kan??

Ringankan blog
Korang perasan tak..blog korang berat jew??dan blog korang tak ringan macam blog orang lain?senang jew nak ringankan blog korang tuh...korang pasanglah widget yang boleh ringankan blog korang...korang boleh tengok tutorial kat SINI yew

Join group blog kat FB
Biasanye korang ping blog korang kat mane?ping tu bahase mudahnye promotelah..ke korang tak promote?jangan tak ping..rugi nanti...tak ade orang tahu apa yang kita tulis selain dari follower kita jew..so, joinlah group FB...kat SINI aku ade senaraikan group FB..

Jangan copy paste
Sebolehnye dalam blog kita ni biarlah kita yang tulis sendirik...kalau nak copy tuh boleh..cume kreditkan siapa penulis asal entry tu..jadi taklah kita ni dipanggil cetak rompak kan?nak copy tuh berpada-padalah yew....

p/s: tu jew kowt yang aku nak kongsikan....banyak lagi sebenarnya tapi yang aku bagitau kat atas ni memang perlu buatlah..hehe

32 comments

4 February 2013 at 09:00

agree!! ^^

4 February 2013 at 09:06

Sambungan dari tip nabila,, rajin-rajin lah datang blog saya ye..haha

blogwalking from http://beritaremajaonline.blogspot.com/

4 February 2013 at 09:08

bagus tips nie :)

4 February 2013 at 09:08

Singgah sini . Hehe sangat berguna :) Tq

4 February 2013 at 09:31

agree!

4 February 2013 at 09:31

tq semue yg stuju..hee

4 February 2013 at 11:46

setuju :)

4 February 2013 at 15:53

mekasih nabila. Tips ni memang berguna untuk newbie cam akak :)

4 February 2013 at 15:58

setuju!!

datang tag awak sekali jom join

http://blueyarns.blogspot.com/2013/02/1st-giveaway-by-farsya-w.html

4 February 2013 at 16:01

entri yang bagus untuk dikongsikan..hebat.

4 February 2013 at 16:06

baik!!!menurut perintah:)

4 February 2013 at 17:18

mohon mesra dgn yg lain..=)

4 February 2013 at 18:24

tips yg sgt bermanfaat !! lgik2 kalu blog uh berat dipenuhi dgn widget2 yg x perlu, org nk bw pom tak jdik ! =)

4 February 2013 at 18:43

sangat2 setuju..

4 February 2013 at 19:08

@Rusuk Kiri
sme2 kak^^

4 February 2013 at 19:31

menarik ni... smua sy dh buat kecuali x ping lagi... nnt nk try la...

4 February 2013 at 19:32

betul tu..lyeen first blogging dulu..suka sgtlah tampal blink2 bagai..tak sedar yg tu yg buat blog berat gila-gila...hahahah

4 February 2013 at 19:35

betul tu betul

4 February 2013 at 19:47

nice sharing..
Sop pun baru :)

4 February 2013 at 20:29

setujuuu...blog ct berat x?hehe

4 February 2013 at 20:38

@C.T.K
xpom..hehe

4 February 2013 at 21:10

bab word verification tu sgt setuju!!

tension bila blogwalking through phone >.<

4 February 2013 at 22:17

mekaseh biela :)

4 February 2013 at 22:35

SETUJU!! Terutama sekali yang menTION tentang word verificaTION lama2 buat kita tenSION tu. hihihi

BY: DJDANCHEF
(djdanchef.blogspot.com)

4 February 2013 at 22:54

yess . hehe

5 February 2013 at 00:05

dulu masa mula2 buat blog saya buat semua benda kat atas..x pe belajar dari silap :)

5 February 2013 at 01:02

setuju banyak2... ^_^

5 February 2013 at 01:41

Thanx nabila :)

5 February 2013 at 09:38

Salam. Terima kasih.

http://deanridzwan.blogspot.com/

5 February 2013 at 09:40

hehe betul tu biela...tapi yg bab berat tu sebenarnya ada dua...satu berat nak loading....
lagi satu beratkan memory <--- yg ni kalau org guna komputer lama mmg sekejap je la CPU dia naik 100%...

5 February 2013 at 16:01

sgt berguna utk akak yg baru nak venture utk blogging. ... save time.. tk nabila. tgh cari idea utk pengisian pula..

5 August 2013 at 02:49

terima kasih atas perkongsian tips.sangat bermanfaat untuk akak sebagai orang baru.. :)

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^