Home » » Kenapa ada exam?

Kenapa ada exam?



Bila minggu exam jew macam-macam masalah timbul..fikiran berserabut...jantung berdegup kencang*berdebar punyer pasal*..hidup tak tentu hala..kadang-kadang skip makan...fuhhh..semuenye pasal exam...bila perkara ni sering berulang masa exam..terlintas jugak kat kepala otak aku ni..kenapa ada exam yew???

Dari tadika sampailah masuk u sekarang ni....bila akhir tahun jew or akhir sem mesti ada exam. Sebenarnya kita exam ni untuk apa yew?siapa tahu?*cepat angkat kaki*...hee....masa kecik-kecik lagi aku tertanya-tanya kenapa ada exam..dan budak yang sering ingin tahu macam aku ni, gatal-gatal lah tanya mak aku kenapa ada exam..perbicaraannya berbunyi bergini*cis skema!*..kwi3:

Aku: Mak..sebab apa selalu ada exam?penatlah camni...kena baca buku jew
Mak: Kalau dapat markah tinggi dalam exam nanti, cikgu bagi hadiah.
Aku: Hadiah?bestnye...besar tak hadiah tuh?
Mak: Besar..ila nak hadiah apa pom cikgu akan bagi.
Aku: Yeahhh..nak baca buku sampai habis!!

Fuhh...cenggitu jew aku senang-senang kena tipu kat mak aku...tu lah dialog nak pujuk budak 7 tahun bacer buku...huuu....tahun 1 sampai tahun 3 memanglah dapat..start tahun 4 dah tak dapat-dapat..tapi bagus jugak mak aku tipu aku,,,sekurang-kurangnya aku pernah gak merasa dapat hadiah dar cikgu..hee..tq mom..luv u so muchhhh..<3

Eh dah lari topik kita ni yew..so, kenapa sebenarnya ada exam ni?adakah semata-mata untuk dapat hadiah?owhh tidak...itu untuk budak-budak jew yew...habis tu??untuk dapat glamor?tapi sampai bila ek??or nak tunjuk kita ni pandai???belagak namenye tuh!!

Apabila dipikir bebelasanribukali dari otak aku sendirik..barulah aku tahu, sebenarnya kita exam ni untuk kita tahu sejauh mana kefahaman kita tentang apa yang kita belajar. Bayangkan kalau tak ada exam dalam hidup ni??ofkos lah bahagia..tapi camne kita nak tentukan siapa yang berhak jadi doktor,lawyer, engineer or counselor macam aku??*bakal kaunselor..kwi3*

Tentulah sukar untuk tentukan semua tu kalau tiada exam kan?tak kan kita nak suruh orang yang tak layak ubati kita sakit?or orang yang tak layak untuk ajar anak kita disekolah?..hmmm..akhirnya persoalan terjawab jua..hihi..so, dahla berangan exam dimansuhkan*mustahil sangat kowt*..k..baik aku pergi bace buku dulu..chow bate..

p/s: ada pendapat lain kenapa exam ni wujud?cer citer sket....*sharing is loving*


4 comments

2 January 2013 at 09:25

Exam diwujudkan untuk hapuskan kehijauan bumi!!!

Brp banyak pokok ditebang utk dijadikan kertas exam di seluruh negara, dunia? Pastu ada candidate yg biarkan kertas jwpn kosong je, penanda kertas pangkah besar2... patu smpai tempoh... buang. Membazir. Berapa banyak pokok perlu dibazirkan semata-mata untuk dipangkah besar2??

Boikot exam!!! Boikot kalau anda cintakan alam sekitar!!!!

hahaha...

2 January 2013 at 16:03

kenapa ada soalan macam ni?hahaha :P

3 January 2013 at 07:13

exam ni mcm acara sukan...kenapa ada acara lumba lari seratus meter? utk mencari manusia terpantas...dan juga utk mengukur prestasi org yg berlari tu setelah bertahun2 berlatih...

4 January 2013 at 07:56

selalunya exam ni nk menguji tahap pembelajaran kita je..=)

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^