JOM TAMBAH FOLLOWER BLOG SEBANYAK YANG MUNGKIN !



Follower aku sekarang 318..so,aku join segmen ni nak tambahkan follower...nak join gak??klik jew banner kat atas yew:)

Beza cinta,sayang,suka dan minat




CINTA
 Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)

SAYANG
 Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)

SUKA
 Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekiranya perut kita dah nak pecah…)

MINAT
 Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )


p/s:Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…

Via

Thanks for be my follower



Entry kali ni teristimewa untuk follower aku...hehe..time kasih bayak2 sbb jadi follower biela..huhu..buat blog yang fllow aku tapi aku xfllow diorang,aku mintak maaf banyak2..aku xsgaje..kalau korang terbace entry ni cepat2 tggalkan link korang kat bawah entry ni yew..nanti aku follow balik:)

Aku sebenarnye nak lebih rapat ngan kawan2 blog aku...hehe,,yela xkan lah kawan2 cmtu jekan,mestilah nak rapat2 jugak...nak tahu n kenal lebih dekat...so,kalau ada entry menarik just sharing....n aku akan terjah blog korang..for sure ok..
ape motif aku kat cini??ni mnunjukkan aku sayang korang..hehe
Lastly...tq to be my fllower:) love you all...

Don't be perfect


You don’t have to be perfect to let somebody love you. 

Remember, 

being yourself is the best way to make somebody fall in love with you.

Hidup baik-baik sayang

Assalamualaikum


p/s:hidup ini hanya mencari mardhotillah

Sayang Sama Kamu

Kawan memang senang dicari,tapi kawan yang sanggup hidup senang dan susah ngan kita susah nak dicarikan..hehe,adoii hari ni bukan nak citer yang sdey2 sbenarnye,nak citer yng hepy jew..ok2..camni ceritanye, sabtu lepas aku dan kawan2 baik aku mase skul rendah dulu pergi pantai..saje jalan2 rayer..hehe..hepy sangat2,yela setahun sekali bawu ley jumpe...huhu..tengoklah aksi2 kehepyan kitaorang nie..haha..jangan jelezz

Dalam kereta ni,sempat lagi posing..haha

aku dan syahira<3

peace!!

Kat pantai sambil makan KFC..nyum2

peace sekali lagi!!haha


p/s: Nilah kawan2 aku yang aku sayang..hehe..friendship forever<3

Manusia gergasi Yang pernah wujud


Assalamualaikum
Hello n hye..suka x jadi orang tinggi ni?kalau aku suka kot..hehe,walaupun aku xlah tinggi sangat..tapi korang pernah tahu x sape manusia yang tertinggi pernah ada kat dunia ni??xtahu??ok..hari ni aku nak kongsi ngan korang yew...

  Robert Wadlow - 2,72 m (Amerika Serikat,1918–1940)


Robert wadlow adalah manusia paling tinggi sepanjang sejarah. Dia tutup usia pada umur yang cukup muda (22 tahun). Julukannya yaitu: Giant of Illinois. Pertumbuhannya tak kunjung berhenti hingga dewasa, karena hipertrofi dari kelenjar pitutiary. Ada indikasi bahwa pertumbuhannya berhenti bahkan saat ia meninggal.

  John Rogan - 2,67 m (Amerika Serikat,1868–1905)


Menduduki urutan kedua sebagai manusia tertinggi di dunia. Rogan mengalami pertumbuhan yang sangat drastis di usia 13, yang mengakibatkan dirinya terkena penyakit tulang Ankilosis, hingga tidak bisa berjalan. Dia meninggal tahun 1905 karena penyakit komplikasi yang diderita saat itu.

  John F. Carroll - 2,64 m (Amerika )


Carroll menderita penyakit parah, yaitu kelengkungan tulang belakang 2-dimensi (Kyphoscoliosis) dan gigantisme acromegalic. Pertumbuhan pesatnya terjadi pada usia 16 tahun dan terus berlanjut sampai kematiannya, walaupun saat itu ia sudah mendapatkan perawatan intensif di Mercy Hospital. Pada suatu saat lalu, tingginya bertambah 18 cm hanya dalam beberapa bulan.

  Väinö Myllyrinne - 2,51 m (Finlandia, 1909–1963)

Saat berusia 21 tahun tingginya mencapai 222 cm, tapi dia mengalami masa pertumbuhan kedua saat berusia 30 an sehingga tingginya menjadi 251 cm. Myllyrinne dinobatkan sebagai tentara tertinggi, mengingat dia juga pernah berbakti di Militer dan Pertahanan Finlandia.

  Sultan Kösen - 2,51 m (Turki, 1982– sekarang)


Guiness world record secara resmi menobatkannya sebagai manusia tertinggi di dunia yang masih hidup sampai saat ini. Sebelumnya, Kosen mengambil alih rekor manusia tertinggi dari Bao Xishun, Cina(2.36 m).
Kosen tidak bisa menyelesaikan sekolah dikarenakan masalah tinggi badannya dan juga harus bekerja sampingan sebagai petani.
Sampai saat ini dia menikmati hidup dengan normal, masih tetap bermain video game dengan teman-temannya.

p/s:haa camne?best ke jadi tinggi macam kat atas tuh?hehe



Jenis-jenis lelaki yang anda perlu tinggalkan

  
Curang
Lelaki curang memang patut ditiggalkan,jika dia boleh curang dengan kita
sebelum kawen,nanti lepas kawen lagilah kan.

Panas Baran
Sebenarnya aku memang xsuka lelaki panas baran,hehe..
sebab takut nanti bila dah kawen hidup kita yang merana..kalau sket2 xpew,kalu melampau tu cepat2 tggalkan:)

Suka mengambil kesempatan
Mentang2 kita sayang dia,ikut suka hati dia je nak pegang2 kita,
please say no way untuk lelaki camni sebab sepatutnye dia jaga kita
bukan merosakkan or ambil kesempatan macam tu...betol x?

Kuat mengongkong
Haa jage2,ade lagi taw lelaki camni,nak pergi mane2
kena ckap kat dia dulu,kalau x dia mulalah mengamuk,
adoiiii kalau dah kawen xpla..ni sebelum kawen dah nak control semua,nanti dah kawen??

p/s:ni just pendapat aku..korang rase camne plak?



Rahsia Bulan Kelahiran anda;)

Berikut disenaraikan kajian mengenai bulan dan sikap anda, yang telah dijalankan oleh Yang Berbahagia Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah.

     JANUARI
  • Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
  • Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
  • Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
  • Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
  • Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
  • Pandai mengambil hati orang lain.
  • Pendiam kecuali telah dirangsang.
  • Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
  • Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
  • Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
  • Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
  • Cukup sayang pada kanak-kanak.
  • Suka duduk di rumah.
  • Setia pada segala-galanya.
  • Perlu belajar kemahiran bersosial.
  • Sifat cemburu yang sangat tinggi
     FEBRUARI
  • Berfikiran abstrak.
  • Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
  • Bijak dan pintar
  • Berpewatakan yang mudah berubah.
  • Mudah menawan orang lain.
  • Agak pendiam.
  • Pemalu dan rendah diri.
  • Jujur dan setia pada segalanya.
  • Keras hati untuk mencapai matlamat.
  • Tidak suka dikongkong.
  • Mudah memberontak apabila dikongkong.
  • Suka kegiatan yang lasak.
  • Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
  • Mudah mempamerkan marahnya.
  • Tidak suka benda yang remeh-temeh.
  • Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
  • Sangat berani dan suka memberontak.
  • Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
  • Pemerhatian yang tajam.
  • Suka hiburan dan sukan.
  • Suka benda yang bersifat seni.
  • Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
  • Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
  • Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
  • Belajar untuk mempamerkan emosi
      MAC
  • Berpesonaliti menarik dan menawan.
  • Mudah didampingi.
  • Sangat pemalu dan pemendam rasa.
  • Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
  • Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
  • Suka pada kedamaian.
  • Sangat peka pada orang lain.
  • Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
  • Tidak cepat marah dan sangat amanah.
  • Tahu membalas dan mengenang budi.
  • Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
  • Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
  • Suka berangan-angan.
  • Suka melancong.
  • Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
  • Kelam kabut dalam memilih pasangan.
  • Suka dengan hiasan rumahtangga.
  • Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
  • Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
  • Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan
       APRIL
  • Sangat aktif dan dinamik.
  • Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
  • Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
  • Punya daya mental yang sangat kuat.
  • Suka diberi perhatian.
  • Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
  • Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
  • Sangat berani dan tiada perasaan takut.
  • Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
  • Emosi cepat terusik.
  • Cuba kawal perasaan.
  • Kecenderungan bersifat pendendam.
  • Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
  • Kuat daya ingatan.
  • Gerak hati yang sangat kuat.
  • Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
  • Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
  • Sangat cemburu dan terlalu cemburu
      MEI
  • Keras hati & tegas.
  • Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
  • Pemikiran yang tajam.
  • Mudah marah apabila tidak dikawal.
  • Pandai menarik hati & perhatian orang lain.
  • Perasaan yang amat mendalam.
  • Cantik dari segi mental & fizikal.
  • Tidak perlu dimotivasikan.
  • Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
  • Mudah dipujuk.
  • Bersikap sistematik (otak kiri).
  • Suka berangan.
  • Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
  • Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
  • Daya khayalan yang tinggi.
  • Permikiran yang tajam.
  • Pandai berdebat.
  • Fizikal yang baik.
  • Kelemahan sistem pernafasan.
  • Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
  • Tidak berapa suka duduk di rumah.
  • Tidak boleh duduk diam.
  • Tidak punya ramai anak.
  • Rajin dan bersemangat tinggi.
  • Agak boros
      JUN
  • Berfikiran jauh & berwawasan.
  • Mudah ditawan kerana sikap baik.
  • Berperangai lemah lembut.
  • Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
  • Idea yang terlalu banyak di kepala.
  • Bersikap sensitif.
  • Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
  • Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
  • Bersikap suka menangguh-nangguh.
  • Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
  • Cepat marah & cepat sejuk.
  • Suka bercakap & berdebat.
  • Suka buat lawak & bergurau.
  • Otaknya cerdas berangan-angan.
  • Mudah berkawan & pandai berkawan.
  • Seorang yang sangat tertib.
  • Pandai mempamerkan sikap.
  • Mudah kecil hati.
  • Mudah kena selsema.
  • Suka berkemas.
  • Cepat rasa bosan.
  • Sikap terlalu memilih & cerewet.
  • Kurang mempamerkan perasaan.
  • Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
  • Suka pada barang yang berjenama.
  • Mudah menjadi eksekutif.
  • Kedegilan yang tidak terkawal.
  • Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.
       JULAI
  • Sangat suka didamping.
  • Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
  • Agak pendiam kecuali dirangsang.
  • Ada harga dan maruah diri.
  • Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
  • Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
  • Sangat menjaga hati orang lain.
  • Sangat peramah.
  • Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
  • Berjiwa sentimental.
  • Jarang berdendam.
  • Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
  • Tidak suka benda remeh-temeh.
  • Membimbing cara fizikal dan mental.
  • Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
  • Layanan yang serupa terhadap semua orang.
  • Tinggi daya simpati.
  • Pemerhatian yang tajam.
  • Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
  • Mudah dan rajin belajar.
  • Suka muhasabah diri.
  • Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
  • Suka mendiamkan diri.
  • Suka duduk di rumah.
  • Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
  • Tidak agresif kecuali terpaksa.
  • Lemah dari segi kesihatan perut.
  • Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
  • Minta disayangi.
  • Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
  • Terlalu mengambil berat.
  • Rajin dalam membuat kerja
       OGOS
  • Suka berlawak.
  • Mudah tertawan padanya.
  • Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
  • Berani dan tidak tahu takut.
  • Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
  • Pandai memujuk orang lain.
  • Terlalu pemurah & bersikap ego.
  • Nilai harga diri yang sangat tinggi.
  • Dahagakan pujian.
  • Semangat juang yang luar biasa.
  • Cepat marah & mudah mengamuk.
  • Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
  • Sangat cemburu.
  • Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
  • Cepat berfikir.
  • Fikiran yang berdikari.
  • Suka memimpin & dipimpin.
  • Sifat suka berangan.
  • Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
  • Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
  • Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
  • Belajar untuk bertenang.
  • Sikap kelam kabut.
  • Romantik, pengasih dan penyayang.
  • Suka mencari kawan

      SEPTEMBER
  • Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
  • Sangat cermat, teliti & teratur.
  • Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
  • Pendiam tapi pandai bercakap.
  • Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
  • Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
  • Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
  • Sangat sensitif yang tidak diketahui.
  • Seorang yang banyak berfikir.
  • Daya pentaakulan yang baik.
  • Otak bijak & mudah belajar.
  • Suka mencari maklumat.
  • Kawal diri dari terlalu mengkritik.
  • Pandai mendorong diri sendiri.
  • Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
  • Suka sukan, hiburan & melancong.
  • Kurang menunjukkan perasaannya.
  • Terluka hatinya sangat lama disimpan.
  • Terlalu memilih pasangan.
  • Sukakan benda yang luas.
  • Bersistematik
      OKTOBER
  • Suka berbual.
  • Suka orang yang sayang padanya.
  • Suka ambil jln tengah.
  • Sangat menawan & sopan santun.
  • Kecantikan luar & dalam.
  • Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
  • Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
  • Sentiasa berkawan.
  • Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
  • Cepat marah.
  • Macam pentingkan diri sendiri.
  • Tidak menolong orang kecuali diminta.
  • Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
  • Tidak suka terima pandangan orang lain.
  • Emosi yang mudah terusik.
  • Suka berangan & pandai bercakap.
  • Emosi yang kelam kabut.
  • Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
  • Suka melancong, bidang sastera & seni.
  • Pengasih, penyayang & lemah lembut.
  • Romantik dalam percintaan.
  • Mudah terusik hati & cemburu.
  • Ambil berat tentang orang lain.
  • Suka kegiatan luar.
  • Seorang yang adil.
  • Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
  • Mudah patah semangat
      NOVEMBER
  • Banyak idea dalam perkara.
  • Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
  • Berfikiran kehadapan.
  • Berfikiran unik dan bijak.
  • Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
  • Pemikiran yang tajam.
  • Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
  • Sesuai jadi seorang doktor.
  • Cermat dan teliti.
  • Personaliti yang dinamik.
  • Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
  • Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
  • Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
  • Terlalu degil dan keras hati.
  • Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
  • Tak suka marah kecuali digugat.
  • Mudah ambil berat terhadap orang lain.
  • Pandai muhasabah diri.
  • Cara berfikir yang lain dari orang lain.
  • Otak yang sangat tajam.
  • Pandai mendorong diri sendiri.
  • Tidak hargai pujian.
  • Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
  • Cuba sampai berjaya.
  • Badan yang sasa.
  • Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
  • Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
  • Suka duduk d irumah.
  • Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
  • Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
  • Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
  • Bercita-cita tinggi.
  • Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah
       DISEMBER
  • Sangat setia dan pemurah.
  • Bersifat patriotik.
  • Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
  • Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
  • Bercita-cita tinggi.
  • Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
  • Seronok bila didampingi.
  • Suka bercampur dengan orang.
  • Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
  • Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
  • Tidak pandai berpura-pura.
  • Cepat marah.
  • Perangai yang mudah berubah-ubah.
  • Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
  • Benci pada kongkongan.
  • Suka berlawak.
  • Pandai buat lawak dan berfikiran logik
p/s: aku gadis leo..bulan 8..hehe..korang??

Jika aku Jatuh Hati:)


Video kat atas ni bukan puisi mahupun sajak..ianya satu doa:)
Bismillahirrahmanirrahim…
Ya Allah…
Jika aku jatuh cinta,
Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya PadaMu,
Agar bertambah kekuatanku untuk mencintaiMu…
Ya Muhaimin…
Jika aku jatuh hati,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu,
Agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu…
Ya Rabbana…
Jika aku jatuh hati,
Jagalah hatiku padanya,
Agar tidak berpaling daripada hatiMu…
Ya Rabbul Izzati…
Jika aku rindu,
Rindukanlah aku pada seseorang,
Yang merindui syahid di jalanMu…
Ya Allah…
Jika aku menikmati cinta kekasihMu,
Janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya,
Bermunajat di sepertiga malam terakhirMu…
Ya Allah…
Jika aku jatuh hati pada kekasihMu,
Jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh,
Dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu…
Ya Allah,
Jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu,
Jangan biarkan aku melampaui batas,
Sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu…
Amin ya rabbal alamin…
p/s: suke sangat doa ni..moga kita dijodohkan dengan orang yang soleh dan beriman..amin:)

Big boss KFC



Hello n hye semue..suke tak makan KFC?xsuke?jangan tipu lah,kalau xsuke tu 1 dalam sejuta kowt..haha..aku ni suke sangat makan KFC taw,jadi untuk menghargai pecipta KFC ni aku cari maklumat tentang pengasas KFC ni..jom tengok sekali..jangan tau makan jew..haha

Beliau ialah Kolonel Harland Sanders, pencipta resepi KFC. Lahir pada 9 September 1890 dan mula membuka operasi KFC pada usianya 65 tahun. Kerana itu janggut dan rambut didalam logonya berwarna putih (uban).

Beliau sebenarnya adalah seorang tentera darat Amerika, namun selepas pencen, beliau tidak memiliki wang walau sesen pun. Pada masa itu, beliau hanya memiliki kepandaian dalam memasak dan merempah ayam goreng yang diciptanya. Rasanya sangat istimewa pada waktu itu. Resepi itu kemudiannya dijual di restoran-restoran.

Kini KFC berkembang pesat dan memiliki outlet yang lebih dari puluhan ribu diseluruh dunia.


p/s: adoii rase lapar plak tengok logo KFC ni..hehe



Buang bayi depan kedai surat khabar



KUALA TERENGGANU - Seorang bayi perempuan yang sihat dan cukup sifat ditemui di hadapan sebuah kedai menjual surat khabar di Jalan Sultan Omar di sini hari ini.

Bayi yang dibalut dengan tuala berwarna biru dan hanya memakai lampin itu diletakkan dalam sebuah beg pakaian dan ditinggalkan di hadapan pintu kedai berkenaan.

Rozlan Shahril Hamzani, 31, yang menemui bayi itu ketika ingin memulakan perniagaan pada pukul 6 pagi berkata, beliau mendengar suara bayi menangis tetapi tidak menghiraukannya apabila bunyi tangisan itu hilang tidak lama kemudian.

"Masa nak buka kedai, saya nampak ada beg depan pintu dan tidak menyangka di dalamnya ada bayi. Saya terus alih (beg) letak atas bangku sebab ia diletak betul-betul di depan pintu kedai," katanya di sini hari ini.

Rozlan Shahril berkata, beliau kemudian memulakan kerja memasukkan sisipan surat khabar di perhentian bas sebelah kedai itu sebelum sekali lagi mendengar bunyi tangisan bayi.

"Masa itulah baru saya cuba periksa beg itu dan mendapati beg itu tidak ditutup...saya terkejut apabila nampak ada bayi dalam beg itu," katanya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu, Asisten Komisioner K. Manoharan berkata, bayi berkenaan dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) untuk pemeriksaan.

"Doktor mengesahkan bayi itu sihat dan dipercayai dilahirkan beberapa hari yang lalu berdasarkan keadaan bayi itu," katanya.

Beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu menghubungi balai polis berhampiran bagi membantu siasatan. - BERNAMA

p/s: kejam betol kan..nasib baik bayi tu hidup lagi..huhu

Sumber

Perlu ke lagu dalam blog?

Hello n hye semue..hari ni aku bawu tahu yang lagu dalam blog menyebabkan orang xsuke datang blog kite lagi,menyemak katanya.Tapi betol ke?sebab ada satu blog ni cakap 90% orang tak suka dengar lagu semasa membaca.

Sebelum ni aku betul-betul xtahu sebab aku suka dengar lagu kat blog,tapi bila dah tahu ni,cepat-cepat aku delete lagu dalam blog aku. Tapi bila difikirkan balik,betul gak..yela bukan semua orang suka dengar lagu yang kita suka kan?

Satu hal yang aku tahu lagi penambahan widget dalam blog pom membuatkan blog kita jadi lambat loading, dan itulah satu hal yang aku fikirkan lagi.Jadi cepat-cepat je tangan aku ni delete lagu dekat blog aku.

Ni pendapat aku je,rasenye lagu xperlu kot dalam blog kan?hehe..apa pendapat korang??

p/s: lepas ni dengar lagu kat radio jelah nampaknye..hehe

Hati yang dinodai


Hati itu,
Pernah berjanji pada Ilahi,
Menjadi khalifah dibumi,
Menegakkan addeen yang dicintai,
Untuk mencapai keredhaanNya yang suci.

Hati itu,
pernah jua berkata,
Engkaulah Allah tuhanku,
Aku sanggup memikul bebanan ini,
mengharungi cabaran dan dugaan didunia nanti,
tak kala makhluk lain enggan mencampuri.

Hati itu,
memungkiri janji-janji,
tak kala sampai dibumi,
dinodai oleh hawa nafsu yang tinggi,
dikawal syaitan yang direjami.

Hati itu,
memang telah dinodai,
dinodai hingga ianya menghitami,
Pekat likat mengotori,
Sampai bila harus kita begini??

p/s:100% ciptaan aku..suka?like jew..hehe

SEGMEN ERAZ FADLI:Pencarian Bloglist

Aku join segmen ni..jom join sekali


Mengenali virus


Virus???!!amat ditakuti oleh pengguna komputer dan lagi2 lah blogger macam kita ni kan.So,jom kita kenali lebih dekat si virus ni supaye kita tahu dan dapat menghindar virus menyerang komputer kita....

Apa Itu Virus Komputer
Virus merupakan sebuah aturcara berparasit yang ditulis dengan tujuan untuk memasuki
komputer tanpa pengetahuan atau kebenaran penggunanya.Ia digunakan kerana virus akan bercantum kepada fail atau sektor boot dan menggandakan dirinya untuk merebakkan jangkitannya. McAfee mendefinisikan virus sebagai sebuah perisian aturcara yang bercantum dengan aturcara lain dalam memori komputer atau cakera dan merebak daripada satu aturcara kepada aturcara yang lain.

Jenis-Jenis Virus

BOOT SECTOR - Menduduki sebahagian daripada bahagian cakera keras atau disket pada bahagian rekod boot utama(MBR).Ia akan mendiamkan dirinya ssehingga ia dihidupkan oleh aturcara tersebut.

PARTITION TABLE - Ia menyerupai virus boot sector tetapi ia menyerang "partition table" cakera keras(ruang simpan maklumat bagaimana cakera keras dicapai) dengan menggerakkan ia ke sektor yang baru dan menggantikan sektor yang ada dengan kod yang dijangkiti virus. Virus akan disebarkan daripada partition table ke boot sector disket jika disket digunakan.

FILE VIRUS - Virus jenis ini adalah virus yang biasa didapati pafa fail-fail. Virus ini akan mencantumkan dirinya kepada fail .exe dan ia akan menghalang fail itu daripada berfungsi. Ia juga mampu mengubahsuai dan merosakkan fail itu bagi memudahkan ia disebarkan sebelum ia dikesan. Antara jenis virus yang dimuatkan dalam kategori ini ialah virus polimorfik(sering berubah) dan virus stealth(tidak meninggalkan kesan).

MULTIPARTITE VIRUS - Ia mempunyai ciri-ciri yang sama dengan virus boot sector dan virus fail. Ia bercantum kepada fail dan mengubahsuai MBR cakera keras. Ia memerlukan pengkodan yang kompleks.Virus jenis ini jarang didapati tetapi ia mampu melakukan tindakan yang menghancurkan

MACRO VIRUS - Virus jenis ini masih baru dan yang pertama muncul pada Julai 1995 di dalam MS WORD.Secara tidak langsung semua fail yang menggunakan aplikasi Word,Excel dan aplikasi lain yang menggunakan makro. Ia boleh menghasilkan jaringan arahan didalam sebuah fail yang menjalakan arahan setiap kali sesuatu kombinasi kekunci itu ditekan.Terdapat juga virus makro yang merosakkan dan memusnahkan fail lain.

TROJAN HORSE - Virus ini tidak mereplikasikan dirinya dengan itu ia sering dianggap bukan virus sepenuhnya tetapi ia masih mampu menghasilkan sebuah kerosakkan yang besar. Ia sering dimuatkan dalam program yang baru atau sah kerana ia sering digunakan oleh pengguna. Apabile ia dihidupkan ia akan memaparkan mesej, menukar data atau memusnahkan banyak fail.

WORMS - Virus ini juga bukanlah virus yang sepenuhnya kerana ia tidak menjangkiti fail lain tetapi ia mereplikasikan dirinya dengan cepat. Setiap kali ia mengeluarkan salinan.Hasilnya ialah penghasilan banyak worm dalam masa yang pendek dan memakan ruang cakera keras. Ia merebak menerusi rangkaian atau emel dan memenuhi ruang storan rangkaian atau simpanan emel.

Contoh-contoh virus dan di mana bahagian yang akan di serang.

Boot sector
Contoh virus :
• Varian virus wyxex: wyx.C(B) 
   menginfeksi boot record dan floopy ;
   Panjang :520 bytes;
   Karakteristik : memory resident dan terenkripsi.

• Varian V-sign :
   Menginfeksi : Master Boot Record ;
   Panjang 520 bytes;
   Karakteristik : menetap di memori (memory resident),terenkripsi, dan
   polymorphic)

• Stoned.june 4th/ bloody!:
  Menginfeksi : Master Boot Record dan floopy;
  Panjang 520 bytes;
  Karakteristik : menetap di memori (memory resident), terenkripsi dan
  menampilkan pesan "Bloody!june 4th 1989" setelah komputer melakukan
  booting sebanyak 128 kali.

Macro virus
Contoh virus:
• Varian W97M, misal W97M.Panther
  Panjang 1234 bytes,
  menginfeksi NORMAL.DOT dan menginfeksi dokumen apabila dibuka.

• WM.Twno.A;TW
  Panjang 41984 bytes,
  menginfeksi Dokumen Ms.Word yang menggunakan bahasa makro,
  biasanya   berekstensi *.DOT dan *.DOC

Trojan Horse

1. Glieder Trojan
Trojan ini seolah mengatakan “jangan hiraukan saya, saya disini hanya untuk mengistirahatkan komputer ini.” padahal sesungguhnya komputer sedang memasukkan sebuah program pengintai. 
Glieder trojan menggunakan proses penularan bertingkat, dimana tahap pertamanya adalah sebuah program malware kecil akan berubah secara terus menerus, sehingga program anti-virus yang terpasang dalam PC tidak akan mengenalnya sebagai malware.
Begitulah glieder trojan terinstal dalam PC, program ini akan berusaha menghilangkan kemampuan sistem antivirus yang terpasang, setelah itu ianya akan melakukan aktiviti jahatnya seperti memindahkan atau mencuri data penting, atau aktiviti lainnya sesuai keinginan penyerang.

2. Gozi Trojan
Websites dapat menggunakan secure cocket layer (SSL) untuk menyaring dan menghalang data penting dan sensitif seperti on-line banking atau transaksi on-line. Ciri-ciri website yang menggunakan SSL adalah adanya gambar di address bar-nya.
Gozi trojan seolah mengatakan “website dikunci dan dia akan mengatasi system ini (SSL) dengan cara mengelabui OS Windows, sehingga seakan-akan dia adalah bahagian dari proses SSL.

3. SpamThru Trojan
Program jahat ini berlaku seolah-oleh sebuah program anti-virus tambahan, sehingga dapat dikatakan “malware yang melakukan scanning malware dalam PC”. Bila PC memasang anti-virus baru yang lebih baik, dia akan memblok malware ini agar tidak boleh melakukan up-date yang dapat mengubah dirinya menjadi malware lain.

4. SpyAgent Trojan
Program ini bermain di area file windows. SpyAgent ini akan memposisikan dirinya sebagai user account administrator, dan menggunakan account tersebut untuk menukarkan file-file. Program anti-virus yang terpasang tidak akan menduga adanya file yang sudah disusupi program jahat.

5. Jowspry Trojan
Jowspry trojan mengelabui PC dengan dengan tehnik topeng (masquerader), seolah-olah sebuah program yang memang sudah dikenal dan diakui oleh PC, yaitu windows up-date.
Program ini akan melakukan penyambungan seperti background intelligent transfer service yang digunakan oleh program windows up-date, sehingga tidak ditangkal oleh program firewall yang terpasang dalam PC.

VIA

Tips mengatasi kulit ketiak yang hitam

Memiliki kulit ketiak yang putih amat diidamkan,bukan sahaja wanita tapi lelaki juga begitu.Kat sini aku nak kongsikan camne nak putihkan kulit ketiak kite.

.1Pengelupasan
Kulit hitam di daerah ketiak boleh jadi merupakan kumpulan sel kulit mati. Untuk itu, yang harus Anda lakukan adalah membuang semua sel kulit mati tersebut dan menggantinya dengan yang baru. Beberapa produk kecantikan menyediakan krim khusus kulit ketiak yang boleh Anda gunakan. Secara semulajadi, pengelupasan juga boleh dilakukan dengan menggosok kulit ketiak menggunakan span mandi atau loofah. Dengan menggosoknya, akan menanggalkan sel-sel kulit membentuk lapisan baru yang telah rosak.


2. Memilih pisau cukur
Bulu-bulu ketiak yang tidak tercukur dengan sempurna akan menghambat pori-pori dan membuat kulit di sekitarnya menghitam. Untuk menghindarinya, pilihlah pisau cukur yang berkualiti. Jangan pernah menggunakan pisau tumpul saat mencukur bulu ketiak. Waxing juga boleh menjadi jalan keluar yang baik, karena metode ini boleh mencabut bulu ketiak hingga ke akar, sehingga tidak tertinggal di kulit ketiak Anda.


3. Memilih deodoran
Deodoran pilihan Anda boleh jadi merupakan penyebab menghitamnya kulit di sekitar ketiak. Mungkin kandungan di dalamnya tidak sesuai dengan kulit Anda sehingga membuatnya menjadi hitam. Daripada berisiko, Anda boleh mencegah bau ketiak dengan 'deodoran semulajadi'. Setelah mandi, gunakanlah baking soda di ketiak Anda. Baking soda juga boleh membunuh bakteria penyebab bau busuk di ketiak.



4. Memutihkan kulit

Beberapa produk kecantikan juga mengeluarkan pemutih khusus kulit ketiak. Anda juga boleh mencubanya sebagai penyelesaian. Ingin yang semulajadi? Gunakan perahan lemon di ketiak Anda setiap mandi. Perahan lemon adalah bahan pemutih kulit yang semulajadi

sometimes,gudbye are forever


After a while you learn the difference between 
friends & falling in love. 
You begin to learn that feeling don't always mean something, 
promises can be broken just as quickly as they are made 
..and sometimes goodbyes really are forever.

Forgiveness



"Maafkan saya",mintak maaf memang mudah kan?tapi bagi orang yang kita minta maaf tu mudah jugak ke dia maafkan kita?maybe hati kita cepat memaafkan orang,tapi kita pun kena sedar manusia tu rambut jew sama hitam,hati sapelah yang tahu. Jadi sebgai manusia,elakkan diri buat orang lain terase hati ngan kita sebab kalau buat salah ngan tuhan,insyaAllah Allah maafkan tapi kalau manusia??belom tentu lagi kan..so,beware bila buat apa-apa.

Kemaafan bagi aku sangat indah apabila seseorang memaafkan orang yang bersalah padanya.Sesungguhnya hati orang itu amat kuat,yela susah taw nak orang maafkan kita,lagi2 lah kesalahan kita buat tu besar.Maafkanlah sesiapa yang pernah buat salah ngan kita,sesungguhnya dia pun manusia biasa:)

I don't need apologies from anyone for me to forgive them. My forgiveness is free and unconditional. It is not based on those who apologise or who don't.
I forgive even those that never apologise. I forgive because I want to, not because someone apologised.
 I don't forgive people cause I'm weak,
I forgive them cause I'm strong enough to understand people make mistakes.

p/s :Maafkanlah,dia pun manusia macam kita..



Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^