Home » » Buat mereka yang bergelar wanita

Buat mereka yang bergelar wanita"Kes kecurangan rumahtangga sekarang ni amat kritikal. Sangat ramai suami 'soleh' buat perangai. Secara jujur, saya jadi gelisah melihat muslimah-muslimah yang gemuk, anak berderet, tidak menjaga penampilan.

Its not fair sebab lelaki pun ramai yang gemuk, hodoh, tidak jaga penampilan dan makan sesuka hati. Tetapi apakan daya, realiti menyebabkan lelaki lebih mudah mensesiakan isteri. Maka sebagai suami, dan saya tahu saya tidak pernah dilantik menjadi jurucakap para suami, saya nasihatkan, kaji betul-betul watak isteri Rasulullah SAW terutamanya Khadijah dan Aisyah. Mereka sangat berbeza daripada watak 'wanita solehah' kita.

Mereka wanita yang lively.

Bukan sami'na wa atha'na, setia di rumah menguli tepung, menjaga makan minum anak-anak dan suami serta kuat beribadah. Mereka adalah wanita dinamik, ada kerjaya, malah 'mengajar' para sahabat, sub kepada tugas Rasulullah SAW.

Watak surirumah solehah kita banyak mematikan sunnah sebenar wanita yang dikehendaki Islam terutamanya aspek Sunnatullah"

Sumber: Status FB & twitter SaifulIslam

p/s: kesimpulannya kat sini, walaupun dah kawen penampilan perlulah dijaga*bawulah suami tak lari*..huu

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^