Home » » Tips mengatasi kulit ketiak yang hitam

Tips mengatasi kulit ketiak yang hitam

Memiliki kulit ketiak yang putih amat diidamkan,bukan sahaja wanita tapi lelaki juga begitu.Kat sini aku nak kongsikan camne nak putihkan kulit ketiak kite.

.1Pengelupasan
Kulit hitam di daerah ketiak boleh jadi merupakan kumpulan sel kulit mati. Untuk itu, yang harus Anda lakukan adalah membuang semua sel kulit mati tersebut dan menggantinya dengan yang baru. Beberapa produk kecantikan menyediakan krim khusus kulit ketiak yang boleh Anda gunakan. Secara semulajadi, pengelupasan juga boleh dilakukan dengan menggosok kulit ketiak menggunakan span mandi atau loofah. Dengan menggosoknya, akan menanggalkan sel-sel kulit membentuk lapisan baru yang telah rosak.


2. Memilih pisau cukur
Bulu-bulu ketiak yang tidak tercukur dengan sempurna akan menghambat pori-pori dan membuat kulit di sekitarnya menghitam. Untuk menghindarinya, pilihlah pisau cukur yang berkualiti. Jangan pernah menggunakan pisau tumpul saat mencukur bulu ketiak. Waxing juga boleh menjadi jalan keluar yang baik, karena metode ini boleh mencabut bulu ketiak hingga ke akar, sehingga tidak tertinggal di kulit ketiak Anda.


3. Memilih deodoran
Deodoran pilihan Anda boleh jadi merupakan penyebab menghitamnya kulit di sekitar ketiak. Mungkin kandungan di dalamnya tidak sesuai dengan kulit Anda sehingga membuatnya menjadi hitam. Daripada berisiko, Anda boleh mencegah bau ketiak dengan 'deodoran semulajadi'. Setelah mandi, gunakanlah baking soda di ketiak Anda. Baking soda juga boleh membunuh bakteria penyebab bau busuk di ketiak.4. Memutihkan kulit

Beberapa produk kecantikan juga mengeluarkan pemutih khusus kulit ketiak. Anda juga boleh mencubanya sebagai penyelesaian. Ingin yang semulajadi? Gunakan perahan lemon di ketiak Anda setiap mandi. Perahan lemon adalah bahan pemutih kulit yang semulajadi

1 comment

20 September 2013 at 04:09

lemon..? baru tau boleh putihkan tempat tu...

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^