Home » » Cara bezakan ais dibuat dari air masak dan air mentah

Cara bezakan ais dibuat dari air masak dan air mentah


Salam Aidilfitri..
Holla...hye,harap semue sihat hari ni..hari ni aku nak share ngan korang macam mane nak bezakan ais yang dibuat dari air mentah or dari air masak...senang jew nak bezakan, ais dari air mentah berwarna putih kerana masih banyak gas yang terperangkap di dalamnya. Biasanya, ais yang dibuat dari air mentah adalah ais blok. Ais ini jelas-jelas tidak baik dimakan/minum, lebih-lebih lagi jika airnya diambil dari sumber air yang tercemar.Bahaye taw,nanti sakit perut..huhu.


Kalau ais yang dibuat dari air masak kelihatan jernih kerana gas di dalam air terlepaskan ketika proses perebusan. Biasanya, ais seperti ini disebut ais kristal. Sekarang, ais kristal sudah banyak digunakan, ianya berbentuk kiub dan berlubang, berlubang di tengah-tengah.


p/s: senang je nak bezakan?lepas ni xtertipu lagilah>.<


 

8 comments

25 August 2012 at 21:35

Owhh... nasib baik ais kat kafe masih selamt.. ^-^

25 August 2012 at 21:46

oh..baru tau skrg..thanks sharing :)

25 August 2012 at 21:52

Kalau ice cream?

hahaha..gurau je..thanks for the info

dari www.kisahsigemok.com :)

25 August 2012 at 21:57

adoii susah nk jwab tu..huhu

26 August 2012 at 06:40

satu lagi kalo air mentah atau separuh masak,kalo dibuat air tak kiralah air kopi ke pe, banyak buih yang kuar..nak tau try r..huhu

26 August 2012 at 08:19

Salam...

Singgah ni nak berjual...sambil follow la jugak..#246 tau..

http://barbielensonestopshopping2012.blogspot.com/2012/08/ready-stock-single-shoulder-bag_26.html

26 August 2012 at 09:17

Owh baru akak tahu. Belajar food tech tapi akak tak pernah tahu pun. hehe. Good info! Salam Aidilfitri! Buat para blogger di luar sana!! Jom join contest ini! 3 pemenang bertuah akan mendapat duit raya EDISI TERHAD sampul wajah saya!!;) Klik http://www.aimisyahirah.com/2012/08/contest-nak-duit-raya-cik-misya.html untuk maklumat lanjut.

3 October 2014 at 16:09

Assalamualaikum kak.Thanks for info. ^^ Izin share ya,nanti saya credit. :)

http://wani-siulatbuku.blogspot.com

Post a Comment

Terima kasih sebab komen..^_^

Purple Flame Pointer
 

Terima kasih sudi bacer^^